ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: Αντιπυρικές ζώνες στην «καρδιά» του δάσους της Δαδιάς – Τιτάνια μάχη να σωθεί το Εθνικό Πάρκο

Φωτιά: Αντιπυρικές ζώνες στην «καρδιά» του δάσους της Δαδιάς – Τιτάνια μάχη να σωθεί το Εθνικό Πάρκο
Ενημέρωση του κυβερνητικού κλιμακίου από τους επιχειρησιακούς στη Δαδιά
Πολιτική Προστασία

Φωτιά: Στη διάνοιξη ζωνών αντιπυρικής προστασίας έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων στο δάσος της Δαδιάς, έτσι ώστε η πυρκαγιά να μην φτάσει στον πυρήνα του.

Για τέταρτη ημέρα, δίνεται μεγάλη μάχη στο δάσος της Δαδιάς έτσι ώστε να οριοθετηθεί η πυρκαγιά που καίει ακατάπαυστα και έχει καταστρέψει ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά πάρκα της Ευρώπης. Από πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής (24/7), στην περιοχή βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά.

Στο χωριό της Δαδιάς έγινε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» έγινε γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο. Εκεί αποφασίστηκε να πέσει όλο το βάρος στην προσπάθεια διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, προκειμένου η φωτιά να μην φτάσει στον πυρήνα του παρθένου δάσους.

dadia-syntonistiko4.jpg
Ο κ. Στυλιανίδης και τοπικοί φορείς κατευθύνθηκαν προς το πεδίο.Πολιτική Προστασία

Η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις.

Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη. Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά. Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Το γεγονός ότι οι άνεμοι είναι πολύ χαμηλής έντασης θεωρείται θετικό, όμως, υπάρχει δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής αναστροφής και έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Νωρίτερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο χωριό της Δαδιάς, εκτός του κ. Στυλιανίδη και του κ. Αμυρά, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του ΠΣ, στελεχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και το Δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

Στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών έχει πέσει όλο το βάρος στη ΔαδιάΠολιτική Προστασία

Χρήστος Στυλιανίδης: Θα φέρουμε εις πέρας το χρέος μας στο δάσος της Δαδιάς

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης, προχώρησε σε δηλώσεις από τη Δαδιά του Έβρου όπου βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής.

«Για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο πάρκο. Το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον. Ήρθαμε με τον κ. Αμυρά για να συντονίσουμε τις προσπάθειες. Έγινε μια πρώτη συνάντηση με τους φορείς, συμμετείχαν όλοι Περιφερειάρχης, βουλευτές, ο δήμαρχος. Προσπαθούμε να συντονίσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί», είπε αρχικά ο κ. Στυλιανίδης.

«Έχει δημιουργηθεί επιχειρησιακή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και άλλους που γνωρίζουν την περιοχή για να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα», πρόσθεσε.

«Πάρθηκαν αποφάσεις, τώρα φεύγουμε όλοι μαζί και πάμε στο μέτωπο να δούμε πως θα κάνουμε νέες αντιπυρικές ζώνες, να γίνουν νέες εγκαταστάσεις από τους πυροσβέστες και να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Ευχαριστούμε πολύ όσους συντρέχουν, η Ελλάδα έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά. Θα φέρουμε εις πέρας το χρέος μας», ανέφερε κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ανέφερε πως «Το δασικό σύστημα της Δαδιάς είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη. Έχουμε δώσει όλο μας το βάρος να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί στον πυρήνα του εθνικού μας πάρκου».

Επίσης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Έχουμε οργανώσει σταθμό πρώτων βοηθειών και για την άγρια πανίδα. Ήδη σχεδιάζουμε την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Έχουμε μπροστά μας δρόμο, θέλω να τονίσω τη συνεργασία με την περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες έτσι ώστε να διαφυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού», όπως του αξίζει, το δάσος της Δαδιάς».