ΕΛΛΑΔΑ

Μητροπολίτης Πάφου: Αναλαμβάνει μετά τον θάνατο του Χρυσοστόμου Β'

Μητροπολίτης Πάφου: Αναλαμβάνει μετά τον θάνατο του Χρυσοστόμου Β'
Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β'
Eurokinissi

Μέχρι την εκλογή και την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Πάφου αναλαμβάνει καθήκοντα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β' 

Εκοιμήθη το πρωί της Δευτέρας, 7 Νοεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’, έπειτα από πολυετή μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με το orthodoxianewsagency.gr, τοποτηρητής του θρόνου μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσόστομου Β’, αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, μέχρι την εκλογή και την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.

Μιλώντας στην Κρατική Τηλεόραση ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του Θρόνου, εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου. «Τον είδα τελευταία φορά χθες γύρω στις 4,30 , ανέπνεε βαριά, κατάλαβε ποιος είμαι γιατί μου έκανε ένα νόημα και μετά έφυγα, δεν νόμιζα ότι θα έφευγε τόσο γρήγορα». Όπως είπε, εξάντλησε όλα τα ιατρικά περιθώρια. «Υπήρξε παράδειγμα προς όλους καθώς, ζήτησε την όποια βοήθεια μπορούσε να δώσει η επιστήμη αλλά αντιμετώπιζε με υπομονή και θρησκευτική φιλοσοφία το τέλος». «Ευχαριστούμε τον Θεό που μας τον έδωσε, ειδικά στο τέλος έγινε παράδειγμα προς όλους εμάς» τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’, έδινε μάχη με τον καρκίνο και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή στο δωμάτιο, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στην Αρχιεπισκοπή.

Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Μητροπολίτη Κύπρου Χρυσόστομο

Το ιατρικό ανακοινωθέν για την εκδημία του Μακαριωτάτου το οποίο υπογράφουν οι ιατροί Ιωσήφ Κάσιος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, Μιχάλης Πρωτοπαπάς αναφέρει: «Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος εκοιμήθη σήμερα 7 Νοεμβρίου η ώρα 06:40 π.μ.. Ο Μακαριώτατος εκοιμήθη ήσυχα αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και Χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειας του. Εκείνο που βιώσαμε όσοι ήμαστε κοντά του τις δύσκολες ώρες της ασθένειας του, ήταν η ταπεινότητα, η ευγένεια της ψυχής του και η βαθύτατή του πίστη καθώς και η αγωνία του για το ποίμνιο του. Ο Μακαριώτατος υπήρξε εξέχουσα και σπουδαία μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο ίδιος καταλείπει έργο το οποίο χαρακτηρίζει η διορατικότητα, η τόλμη η ανάδειξη και ο σεβασμός και η αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής ιστορικής παράδοσης μαζί με καινοτόμες αλλαγές, με ζητούμενο πάντοτε τη σύμπνοια και την ενότητα της Εκκλησίας. Εκείνο που θα μας συνοδεύει και θα μας ακολουθεί πάντα είναι η ευθύτητα, η καλοσύνη, η ευγένεια και το χαμόγελο του».

Ποιος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος (κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου) γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου. Αμέσως μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1963 και στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1968 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου.

Διαβάστε επίσης:

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ - Νικήθηκε από καρκίνο