ΕΛΛΑΔΑ

Οι Ελληνοπόντιοι των Χανίων κατά της κυβέρνησης για τα δάνεια

Οι Ελληνοπόντιοι των Χανίων κατά της κυβέρνησης για τα δάνεια
Οι Ελληνοπόντιοι των Χανίων κατά της κυβέρνησης
Zarpanews

Οι Πόντιοι ενωμένοι, συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο Χανίων και διαμαρτυρήθηκαν για το θέμα, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και φωνάζοντας βροντερά το σύνθημα «όχι στην οικονομική γενοκτονία των Ποντίων».

Βυθισμένοι στην απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες Πόντιοι στα Χανιά, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμούς. Καθημερινά δέχονται σωρηδόν ειδοποιητήρια για να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, τα οποία τους δόθηκαν πριν χρόνια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Σήμερα στα Χανιά οι Πόντιοι ενωμένοι, συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο και διαμαρτυρήθηκαν για το θέμα, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και φωνάζοντας βροντερά το σύνθημα «όχι στην οικονομική γενοκτονία των Ποντίων».

Όπως υποστηρίζουν, το ελληνικό κράτος δεν τους βοηθά πλέον οικονομικά ως παλιννοστούντες ενώ φαίνεται να τους «βάζει το μαχαίρι στον λαιμό», στέλνοντάς τους ειδοποιητήρια πλειστηριασμών, μέσω των οποίων τους αναγκάζει να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ μέσα σε λίγες μέρες, προκειμένου να αποφύγουν την έξωση.

Όπως δηλώνουν, δεν κάνουν πίσω και ζητούν μέριμνα από το κράτος, το οποίο υποστηρίζουν ότι τους έχει αδικήσει. Πρόκειται για ανθρώπους που παλεύουν για τα προς το ζην. Άλλοι είναι ηλικιωμένοι, άλλοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες και εργαζόμενοι.

«Πώς μπορώ να βρω 30.000 ευρώ μέσα σε λίγες μέρες ενώ δεν έχω μπορέσει να τα βρω μέσα σε τόσα χρόνια; Να μη στείλω το παιδί φροντιστήριο και δραστηριότητες; να το αφήσω να κοιμάται;», λέει χαρακτηριστικά ένας Πόντιος στο Zarpanews.

«Εάν έρθουν να μου πάρουν το σπίτι, θα το κάψω», δήλωσε άλλος ένας Έλληνας του Πόντου.

«Οι Πόντιοι είναι τίμιοι. Δεν θέλουμε να μας χαρίσουν τίποτα. Θέλουμε μια λογική δόση για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε το δάνειο», λένε χαρακτηριστικά οι δανειολήπτες».

«Πρέπει να βρεθεί λύση για τους ανθρώπους που άφησαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν και δουλεύουν στην Ελλάδα. Είναι όλοι Έλληνες της διασποράς. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ρυθμιστούν τα δάνειά τους με ευνοϊκούς όρους , για να μην βρίσκονται στην δίνη των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων», δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος, Παναγιώτης Μπατσαρισάκης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μπατσαρισάκης παροτρύνει όλους τους δανειολήπτες στους οποίους στέλνεται έγγραφο με τίτλο «Στο όνομα του ελληνικού λαού» να επικοινωνούν τους δικηγόρους τους «Να πηγαίνουν αμέσως στον δικηγόρο τους, διότι έχουν δικαιώματα και νομικά εργαλεία. Υπάρχει δυνατότητα να αντιδράσουν νομικά».

Δείτε φωτογραφίες:


Πηγή: Zarpanews