ΕΛΛΑΔΑ

Αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου μίλησε στο DEBATER

Αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου μίλησε στο DEBATER
Ο Παναγιώτης Βελισσάρης.
debater.gr

«Ο Κορκονέας φώναζε "ελάτε ρε μουν@@, σας αρέσει τώρα;"» είπε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου στο DEBATER. 

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 14 χρόνια από τις 6 Δεκεμβρίου του 2008 όταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια από το όπλο του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ο 21 ετών τότε Παναγιώτης Βελισσάρης, σήμερα δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης στο Έθνος περιγράφει στο DEBATER τη στιγμή λίγα λεπτά πριν τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή.

«Έγραφα στο κινητό μου και κατέβαινα τη Ζωοδόχου πηγής για να βγω στην Πανεπιστημίου. Είχα σκυμμένο το κεφάλι και ακούω την κρότου λάμψης που πέταξε ο Παναγιώτης, σηκώνω το κεφάλι μου και βλέπω τον Κορκονεα εν εξάλλω να βρίζει και να κρατάει πιστόλι. Ξαφνικά πυροβολεί… μπαμ μπαμ «ελάτε ρε μουν@@, σας αρέσει τώρα; Ελάτε τώρα αν είστε μάγκες» και πυροβολεί άλλη μια φορά“, εξιστορεί ο Παναγιώτης Βελισσάρης με την περιγραφή του να σοκάρει ακόμα και σήμερα, 14 χρόνια μετά.

«Ακούγαμε από μέσα κάποιες κραυγές, κάποια ένταση. Αλλά ούτε αντικείμενα είδαμε από τη μεριά του Κορκονεα, πέρα από κάποια αντικείμενα κάτι τσίγκινα τασάκια που ούτε καν τον έφταναν. Δεν υπήρχε κάποια ένταση πριν, εννοώ που να ήμασταν σε κίνδυνο. Ένα πολυσύχναστο σημείο με πολλούς θαμώνες», περιγράφει συναισθηματικά φορτισμένος.

Η επέτειος από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου λες και ήταν σχεδιασμένο χρονικά έρχεται ένα διάστημα που ένα 16χρονο αγοράκι χαροπαλεύει στη ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από σφαίρα αστυνομικού που το χτύπησε στο κεφάλι.

«Η αστυνομική βία είναι διαχρονική πρακτική. Είναι πολύ εδραιωμένο στην Ελλάδα, εγώ το αποδίδω σε έλλειψη εκπαίδευσης των αστυνομικών. Δυστυχώς χειροτερεύει η κατάσταση. Οι αστυνομικοί νιώθουν μια μεγάλη μερίδα – δεν θέλω να τους «τσουβαλιάζω» όλους, υπάρχουν και οι Ευσυνείδητοι αστυνομικοί – που υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις, που νιώθουν ότι έχουν το ακαταδίωκτο. Ενώ δεν κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους, θα βγάλουν το όπλο με το παραμικρό. Και το έχω δει αυτό και σε μικρές διαδηλώσεις και πόσες φορές το έχουμε ακούσει. Αστυνομικός έβγαλε το όπλο του», συμπεραίνει, ενώ τονίζει ότι του άλλαξε τη ζωή η δολοφονία αυτή που έγινε μπροστά στα μάτια του.

«Με χαρακτήρισε αυτή η δολοφονία ενός παιδιού. Μπορεί να μην είδα το παιδί, έμαθα όμως μετά από 5 με 10 λεπτά από τον πυροβολισμό ότι πέθανε ένα παιδί, έπαθα σοκ! Θεωρώ με χαρακτήρισε σαν άτομο η δολοφονία αυτή. Με έχει κάνει πάρα πολύ ευαίσθητο σε θέματα αστυνομικής βίας αυτό το πράγμα», καταλήγει.

Σε ερώτηση αν γυρνούσε τον χρόνο πίσω τι θα έκανε να αποτρέψει αυτό το έγκλημα απάντησε: «Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω και πραγματικά γνώριζα ότι το παιδί θα κινδύνευε και είχα μια επαφή. Γιατί βλέπαμε ότι πυροβολούσε παράλληλα με το έδαφος, αλλά δεν βλέπαμε ποιον πυροβολούσε. Θα προσπαθούσα να τον εμποδίσω ήταν ένα από τα πιο ήρεμα βράδια στα Εξάρχεια, σε μια εποχή που τα επεισόδια εκεί ήταν σε ημερήσια διάταξη. Ένα τσίγκινο τασάκι πέταξε το παιδί, δεν ήταν λόγος να βγάλει όπλο και να αφαιρέσει μια ζωή».

Πηγή: Debater

Σχετικές ειδήσεις

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Σε εξέλιξη η μαθητική πορεία

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Το «Πολυτεχνείο» των Ελλήνων Millennials

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Επί ποδός οι αστυνομικοί σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη