Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννάκος για 6χρονο: «Θα έπρεπε κάθε Περιφέρεια να έχει ΜΕΘ Παίδων»

Γιαννάκος για 6χρονο: «Θα έπρεπε κάθε Περιφέρεια να έχει ΜΕΘ Παίδων»
Μιχάλης Γιαννάκος - Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ
Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος μίλησε στο Newsbomb.gr για τον θάνατο του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά - Τόνισε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν ΜΕΘ Παίδων σε κάθε Περιφέρεια της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος με αφορμή τον θάνατο του 6χρονου από τα Γρεβενά αλλά και την ταλαιπωρία που υπέστη το παιδί μέχρι να φτάσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, μίλησε στο Newsbomb.gr για το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ΜΕΘ Παίδων στις Περιφέρειες της χώρας. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι ως πρόεδρος «αισθάνεται τύψεις» που δεν το έχει αναδείξει ποτέ ως πρόβλημα στο υπουργείο Υγείας και πλέον αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με τους αρμόδιους φορείς.

Σχετικά με το χρονικό της διακομιδής του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά δήλωσε «Το παιδί αυτό εμφάνισε γριπώδη συνδρομή με χαμηλό πυρετό, πήγε στο νοσοκομείο με ανακοπή, όπου οι γιατροί τον ανέταξαν, με μεγάλη προσπάθεια και μπράβο τους. Πήγαν στο Ιπποκράτειο γιατί η μόνη ΜΕΘ για παιδιά είναι εκεί, αλλά και οι 8 κλίνες που διαθέτει ήταν γεμάτες. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι η μόνη ΜΕΘ Παίδων στη βόρεια Ελλάδα. Με ασθενοφόρο διεκομισθεί στο Ρίο. Το ασθενοφόρο χάλασε στη διαδρομή. Ζητήσανε ασθενοφόρο από τα Γιάννενα γιατί στην Άρτα δεν είχε.», ανέφερε αρχικά ο κ. Γιαννάκος σχετικά με το τι συνέβη μέχρι το παιδί να φτάσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου σε σοβαρή κατάσταση.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι για τις βλάβες στα ασθενοφόρα «το έχουμε πει πολλές φορές ότι θέλουν αντικατάσταση. Έχουν κάνει πολλά χιλιόμετρα.»

Γιαννάκος: «Θα έπρεπε κάθε Περιφέρεια να έχει ΜΕΘ Παίδων»

Το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ΜΕΘ Παίδων στις περιφέρειες της χώρας ανέδειξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτοντας μάλιστα και ο ίδιος ότι είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να έχει συζητηθεί και να έχει αναδειχθεί. Ακόμα και αν οι διακομιδές γίνονται με ασφάλεια στα νοσοκομεία δεν είναι δυνατόν να πρέπει τα παιδιά και οι γονείς να μπαίνουν στην ταλαιπωρία μετακίνησης από περιφέρεια σε περιφέρεια προκειμένου να βρουν κενή ΜΕΘ Παίδων.

«Δεν είναι δυνατόν να φεύγει ένα παιδί από την Αν. Μακεδονία και μετά να πρέπει να πάει στην Πάτρα. Θα έπρεπε κάθε Περιφέρεια να έχει ΜΕΘ Παίδων. Ούτε η Θεσσαλία, ούτε η Ανατολική Μακεδονία, ούτε η Ήπειρος έχουν ΜΕΘ Παίδων. Ούτε η Στερεά Ελλάδα αν και η Αθήνα είναι κοντά. Οι διακομιδές είναι ασφαλείς. Υπάρχει όμως ταλαιπωρία για το παιδί που πρέπει να διακομισθεί και τους γονείς.», ανέφερε ο πρόεδρος.

Για τον λόγο που όσες ΜΕΘ για παιδιά δεν είναι ελεύθερες ανέφερε ότι η έξαρση των ιώσεων και η πανδημία του κορονοϊού αύξησε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να βρεθεί κενή ΜΕΘ.

Ο κ. Γιαννάκος εξέφρασε στο Newsbomb.gr τις τύψεις που αισθάνεται ως πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ που δεν είχε αναδείξει μέχρι και σήμερα το πρόβλημα αυτό αλλά τόνισε ότι με την πρώτη επαφή θα κουβεντιάσει με το υπουργείο.

«Αισθάνομαι τύψεις που αυτό το θέμα δεν το έχω αναδείξει ποτέ. Πραγματικά δεν το βλέπαμε μπροστά μας και εμείς. Δεν υπήρχε κάτι περισσότερο αλλά ποτέ δεν το βάλαμε ως θέμα. Έχουμε βάλει όλα τα θέματα, αλλά για αυτό δεν έχουμε πει κουβέντα.», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε δε ότι «Με την πρώτη επαφή θα κουβεντιάσω με το υπουργείο το ζήτημα σε κάθε περιφέρεια να υπάρχει ΜΕΘ Παίδων.», τόνισε.

Γιαννάκος: «Συγχαρητήρια στην οικογένεια»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε και στη μεταμόσχευση οργάνων του 6χρονου Θωμά, όπου ζωτικά όργανα του παιδιού θα δοθούν σε μικρούς και μεγάλους ασθενείς σε Ελλάδα και Ιταλία, χαρίζοντάς τους ξανά τη ζωή.

«Συγχαρητήρια στην οικογένεια που μέσα στη θλίψη της δείχνουν μεγαλείο ψυχής με τη δωρεά των οργάνων για μεταμόσχευση σε άλλα παιδάκια»