ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Κούλουμα με ήλιο και 20άρια - «Βουλιάζει» η Πάτρα, κορυφώνεται η έξοδος

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Κούλουμα με ήλιο και 20άρια - «Βουλιάζει» η Πάτρα, κορυφώνεται η έξοδος
eurokinissi

Χιλιάδες εκδρομείς ξεχύνονται στην επαρχία για να γιορτάσουν τα Κούλουμα - Πολύ αυξημένη η κίνηση στους δρόμους και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ - Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, χιλιάδες εκδρομείς εγκαταλείπουν τις πόλεις και μετακινούνται προς την επαρχία για να γιορτάσουν τα «Κούλουμα».

Η μαζική αποχώρηση για το τριήμερο έχει ξεκινήσει ήδη από χθες (24/02) στην Αττική, καθώς από τις 6 το πρωί της Παρασκευής, μέχρι και τις 8 το βράδυ πέρασαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα(Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας), συνολικά, 67.484 αυτοκίνητα.

Μάλιστα, παρουσιάζεται αύξηση στη μετακίνηση των εκδρομέων καθώς πέρσι κατά την ίδια ημέρα είχαν φύγει από την Αττική 59.653 αυτοκίνητα.

Μάλιστα το απόγευμα της Παρασκευής, η κίνηση ήταν αυξημένη στο κεντρικό οδικό δίκτυο, με καθυστερήσεις να παρατηρούνται ιδιαίτερα στην Αττική οδό.

Παρόμοια εικόνα αναμένεται και σήμερα στους δρόμους, καθώς οι προκρατήσεις στους προορισμούς για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ξεπερνούν το 90% σε περιοχές όπως μεταξύ άλλων το Μέτσοβο, η Αράχωβα και τα Ιωάννινα.

Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί

Η ΕΛΑΣ υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

  1. Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  2. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  3. Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  4. Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  5. Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  6. Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  7. Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  8. Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).
  9. Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  10. Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

«Βουλιάζει» από επισκέπτες η Πάτρα - Φεύγουν λεωφορεία ανά 5 λεπτά

Προφανώς, ο προορισμός που πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των εκδρομέων λόγω του καρναβαλιού αλλά και της απόστασης από την Αθήνα, είναι η Πάτρα.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και η πόλη έχει φορέσει τα γιορτινά της για να υποδεχθεί τους καρναβαλιστές που φτάνουν κατά κύματα.

Η κίνηση αναμένεται να περάσει κατά πολύ τα περσινά επίπεδα ενώ τα ΚΤΕΛ αναχωρούν γεμάτα από τον Κηφισό. Τα δρομολόγια ξεκινούν από τις 7 σήμερα το πρωί και θα αναχωρούν μάλιστα ανά 5 λεπτά.

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή με τον φετινό βασιλιά Καρνάβαλος να είναι ένας κλόουν, ένας ζογκλέρ του τσίρκου και του γέλιου κυρίαρχος και ενταγμένος σε μια καλλιτεχνική, έντονα πολύχρωμη σύνθεση με πολλές φιγούρες, ζογκλέρ, καρουζέλ.

Η όλη κατασκευή θα θυμίζει ένα μεγάλο λούνα παρκ που με την κίνηση του βασιλιά καρνάβαλου θα μαγνητίσει τα βλέμματα.

Πάρτι και στην Αθήνα - Πώς να γιορτάσετε τις Απόκριες όσοι δεν φύγατε

Αλλά και όσοι δεν ήταν από τους τυχερούς που έφυγαν για το τριήμερο και παρέμειναν στην Αθήνα, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν.

Στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων είναι προγραμματισμένο ένα ολοήμερο πάρτι με Locomondo, Σπύρο Γραμμένο, Polkar και Τόνι Σφήνο, καρναβαλικές διαδρομές και μουσικές στο Πεδίον του Άρεως, στην Πλάκα, στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, στην πλατεία Μοναστηρακίου, στην Λαμπρινή, στην Πανόρμου, στον Βοτανικό και στα Πατήσια, αποκριάτικες δράσεις για παιδιά στην πλατεία Αγ. Θωμά στο Γουδή, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος και στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, πάρτι στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.

Δείτε όλο το πρόγραμμα πατώντας εδώ.

Βαρβάκειος αγορά: Πώς θα λειτουργήσει το Σαββατοκύριακο και την Καθαρά Δευτέρα

Την ευκαιρία να κάνουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι θα έχουν οι καταναλωτές που θα μεταβούν κατά τη διάρκεια του τριημέρου στη Βαρβάκειο αγορά.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο η αγορά θα είναι ανοιχτή από το πρωί έως τις 18:00, ενώ την Κυριακή από το πρωί έως τις 17:00.

Τέλος, για την Καθαρά Δευτέρα η Βαρβάκειος θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 21:00 της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Ανοιξιάτικο με σκόνη στην ατμόσφαιρα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Αραίες -κατά διαστήματα πιο πυκνές- συννεφιές και σκόνη στην ατμόσφαιρα θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το επόμενο τριήμερο, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Μπόρες και τοπικές καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν στις πιο βορειοδυτικές και βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα έχουμε αραιές συννεφιές οι οποίες θα κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά χωρίς να δώσουν όμως κάτι ιδιαίτερο από πλευράς φαινομένων. Οι άνεμοι στρέφονται σε νοτιάδες και θα αρχίσουν σταδιακά να ενισχύονται ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο με τον υδράργυρο να φτάνει στη Θεσσαλία και στην Αττική και τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα οι συννεφιές και η σκόνη στην ατμόσφαιρα θα παραμείνουν, ενώ τα όποια φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοδυτικά και στα πολύ βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν περαιτέρω αλλά οι θερμοκρασίες θα διατηρήσουν το σκηνικό περισσότερο «ανοιξιάτικο».

Από την Τρίτη οι βροχοπτώσεις θα γίνουν πιο αξιόλογες σε μεγάλο κομμάτι της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με θολούρα όμως στην ατμόσφαιρα λόγω της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και προς το βράδυ θα έχουμε κάποιες αραιές συννεφιές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, ενώ στα ανατολικά και στα ορεινά δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 5 με 6 μποφόρ, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 7 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Αρκετές ομίχλες και περιορισμένη ορατότητα προβλέπονται για αρκετές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα ανοίξει πρόσκαιρα με κάποια αραιά σύννεφα να επιμένουν στα πιο δυτικά-βορειοδυτικά ενώ από αργά το βράδυ οι συννεφιές θα πυκνώσουν σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, πιο ενισχυμένοι στα ανοιχτά του Αγίου όρους στα 4 με 5 μποφόρ, και η θερμοκρασία στους 10 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου:

Σχετικές ειδήσεις