ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Αγωνία για τους αγνοούμενους

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Αγωνία για τους αγνοούμενους
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κορυφώνεται η αγωνία για τον αριθμό των αγνοουμένων με τις ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί να χάνονται ώρα με την ώρα - Ανατριχίλα στα νοσοκομεία με τους συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων να ακούνε ονόματα

Δεν χωράει ο ανθρώπινος νους την τραγωδία που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου στα Τέμπη όταν συγκρούστηκαν δύο τρένα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 70.

Η αγωνία κορυφώνεται και για τον αριθμό των αγνοουμένων, οι οποίοι δεν μπορούν να καταμετρηθούν καθώς ήταν άγνωστα τα στοιχεία των επιβατών, αφού στα εισιτήρια δεν αναγράφονταν τα ονόματά τους. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον πενήντα.

Ο επικεφαλής της ΕΜΑΚ στα Τέμπη μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι «Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων καθώς δεν έχουμε τα στοιχεία τους. Δύο γερανοί θα σηκώσουν τις αμαξοστοιχίες για να δουν εάν υπάρχουν άνθρωποι κάτω από αυτές».

Οι οικογένειες των αγνοουμένων και των θυμάτων βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και στα άλλα νοσοκομεία της πόλης περιμένοντας να μάθουν για τους δικούς τους ανθρώπους, εάν είναι ανάμεσα στους νεκρούς ή στους αγνοουμένους. Ψυχολόγοι βρίσκονται δίπλα τους προκειμένου να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις τραγικές στιγμές που βιώνουν. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται είναι δραματικές, με τους γιατρούς να φωνάζουν ονόματα με τους συγγενείς και τις οικογένειες να περιμένουν να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Όσοι δεν ακούνε όνομα συνεχίζουν να δίνουν στοιχεία στις αρχές τα οποία μπορεί να φανούν χρήσιμα, όπως το χρώμα μαλλιών ή τα χαρακτηριστικά ενδυμασίας που ενδέχεται να φορούσαν στο μοιραίο ταξίδι.

Οι επιβάτες στο τρένο ήταν 342, ωστόσο μέχρι να ξεκινήσουν οι ταυτοποιήσεις και οι μεταφορές των συντριμμιών σε άλλα σημεία είναι δύσκολο για τους διασώστες να γνωρίζουν πόσοι ακόμα βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα του τρένου. Δυστυχώς οι ελπίδες μειώνονται ώρα με την ώρα καθώς τα τελευταία βαγόνια έχουν εκκενωθεί όμως τα τρία πρώτα έχουν γίνει μια άμορφη μάζα.

Συγγενείς αναζητούν τους δικούς τους στα συντρίμμια των τρένων στα Τέμπη

Μια γυναίκα προσπαθούσε να εντοπίσει τον 23χρονο ξάδερφό της, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους αγνοουμένους. Μιλώντας στην εκπομπή «Το Πρωινό» σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τον άνθρωπό της ανέφερε: «Ο ξάδερφός μου ήταν στο τρένο. Δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένος ούτε σαν τραυματίας, ούτε σαν τίποτα. Είναι 23 χρονών, μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης. Είχε έρθει τρεις ημέρες σε εμάς στην Αθήνα».

Μια ακόμα 24χρονη κοπέλα αναζητείται. Ο πατέρας του φίλου της βρίσκεται στο νοσοκομείο και κάνει έκκληση σε όποιον την έχει δει και γνωρίζει κάτι. Η αγνοούμενη κοπέλα βρισκόταν στο τρίτο βαγόνι και από χθες το βράδυ δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν. Σύμφωνα με το onlarissa.gr, οι γονείς της έρχονται από την Πάφο της Κύπρου.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: 36 νεκροί και 72 τραυματίες

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έγινε στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας από τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής και την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας ο επιβεβαιωμένος αριθμός νεκρών υπολογίζεται στους 36 ενώ αναμένεται να είναι μεγαλύτερος.

Μέχρι στιγμής νοσηλεύονται 72 άτομα στα νοσοκομεία εκ των οποίων οι 6 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι Πυροσβέστες επιχειρούν στους δεύτερο βαγόνι και με διασωστικά εργαλεία αφαιρούν κομμάτια. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν και στο τρίτο βαγόνι τις έρευνες.

Συνεχίζεται επίσης η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των σορών ακόμα και με τη διαδικασία DNA.

Οι συγγενείς των θυμάτων και των τραυματισμένων μπορούν να μεταφερθούν με συντονισμό των φορέων σε καταλύματα της περιοχής ενώ δίπλα τους βρίσκονται ψυχολόγοι για στήριξη, οι οποίοι βοηθούν ακόμα και τηλεφωνικά.

Σχετικές ειδήσεις