ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Προάγγελος το Άδενδρο - Η «προφητική» έκθεση του ΑΠΘ για το δυστύχημα του 2017

Τέμπη: Προάγγελος το Άδενδρο - Η «προφητική» έκθεση του ΑΠΘ για το δυστύχημα του 2017
Intime / φωτογραφία αρχείου

Η έκθεση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί και «προφητική» για το δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς παρά τα χρόνια που πέρασαν ελάχιστα έργα έγιναν για τη βελτίωση των επικοινωνιών στους σιδηρόδρομους. 

Δεν είναι λίγες οι εκθέσεις με τις οποίες είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι αλλά και ειδικοί για τις ελλείψεις στους σιδηροδρόμους και τα ζητήματα ασφαλείας της κυκλοφορίας των τρένων.

Σε τεχνική έκθεση που διενήργησε το ΑΠΘ τον Μάιο του 2018, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017, που κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, προτείνονταν μέτρα για τα συστήματα τηλεδιοίκησης που θα εξασφάλιζαν τις ασφαλείς διαδρομές.

Μεταξύ των μέτρων που πρότειναν από το ΑΠΘ ήταν η ραδιοεπικοινωνία των σταθμαρχών με τους μηχανοδηγούς με πιο «δομημένο τρόπο, ανάλογο με αυτόν που γίνεται στις αεροπορικές μεταφορές και σε άλλα σιδηροδρομικά δίκτυα». Η αυστηρή πειθαρχία στην τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία του ETCS, δηλαδή του συστήματος προστασίας που έχει καθολική εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η ανάταξη της ηλεκτρικής πλευρικής σηματοδότησης σε όλα τα τμήματα των σιδηροδρομικών αξόνων.

Η έκθεση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί και «προφητική» για το δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς παρά τα χρόνια που πέρασαν ελάχιστα έργα έγιναν για τη βελτίωση των επικοινωνιών στους σιδηρόδρομους.

Σημειώνεται ότι και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, στο πλαίσιο των ερευνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ζήτησε να του διαβιβαστεί η δικογραφία για το δυστύχημα στο Άδενδρο, προκειμένου να διαπιστώσει αν χρειάζεται να ανοίξει εκ νέου η έρευνα.

Τι αναφέρεται στην επίμαχη έκθεση

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το δυστύχημα σημειώθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στις 21.36, όταν η αμαξοστοιχία Intercity 58, με 61 άτομα, εκ των οποίων τα 5 ήταν μέλη του πληρώματος, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, εκτροχιάστηκε λίγο έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Αδένδρου.

Πέρα από την ανάλυση των αιτιών του εκτροχιασμού της αμαξοστοιχίας, επισημαίνεται και μια σειρά μέτρων για να αποφευχθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον. Η έκθεση τονίζει, συγκεκριμένα, την ανάγκη πειθαρχίας όσον αφορά στην τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη (σταθμάρχες, μηχανοδηγοί, προϊστάμενοι συρμών), καθώς και την ευλαβική τήρηση των βραδυποριών και του εγχειριδίου δρομολογίων από τους μηχανοδηγούς.

Επίσης, υπογραμμίζεται η ανάγκη ύπαρξης ενός συστήματος ηλεκτρικής σηματοδότησης σε πλήρη λειτουργία, καθώς και ύπαρξης αυτόματων συστημάτων προστασίας συρμού. Προτείνεται, ακόμη, η πρόσθετη εγκατάσταση ενός συστήματος που να «υποβοηθά τον οδηγό στην οδήγηση», επιτελώντας λειτουργίες όπως η προειδοποίηση του μηχανοδηγού για υπέρβαση ταχύτητας, η σηματοδότηση στον θάλαμο οδήγησης (ενδείξεις για τα όρια ταχύτητας), η επιτήρηση της επιτρεπόμενης ταχύτητας γραμμής κ.ά.

Η έκθεση καταλήγει πως η «υλοποίηση ενός συστήματος προστασίας συρμού σημαίνει σε κάθε περίπτωση την ύπαρξη μιας διασύνδεσης μεταξύ του τροχαίου υλικού και της γραμμής, χωρίς τη μεσολάβηση του μηχανοδηγού και άρα την ύπαρξη ενός εξοπλισμού τοποθετημένου στη γραμμή και ενός εξοπλισμού τοποθετημένου επί του συρμού».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ραδιοεπικοινωνία των σταθμαρχών με τους μηχανοδηγούς πρέπει να γίνεται με πιο «δομημένο τρόπο, ανάλογο με αυτόν που γίνεται στις αεροπορικές μεταφορές και σε άλλα σιδηροδρομικά δίκτυα, δηλαδή συγκεκριμένο λεκτικό, φρασεολογία, καταγραφή από τον μηχανοδηγό του περιεχομένου του εκάστοτε τηλεγραφήματος, ούτως ώστε να εμπεδώσει το μήνυμα που έλαβε και να επαληθευτεί από τους 2 συνδιαλεγόμενους, σταθμάρχη και μηχανοδηγό, η ορθή καταγραφή του».

Ειδική αναφορά γίνεται, επίσης, στην ολοκλήρωση της ανάταξης της ηλεκτρικής πλευρικής σηματοδότησης σε όλα τα τμήματα των σιδηροδρομικών αξόνων και στη λειτουργία του ETCS – level 1, δηλαδή του συστήματος προστασίας που έχει καθολική εφαρμογή στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η αρχιτεκτονική του ETCS 1 ενδείκνυται για γραμμές στις οποίες προϋπάρχει παράπλευρη ηλεκτρική σηματοδότηση», τονίζοντας πως με την υλοποίηση του συστήματος στο ελληνικό δίκτυο, «μεταξύ άλλων θα αυξηθεί η ασφάλεια μέσω αποτροπής συμβάντων όπως αυτού του Αδένδρου, που οφείλονται σε παραβιάσεις σημάτων και υπερβάσεις ταχυτήτων».

Σχετικές ειδήσεις