ΕΛΛΑΔΑ

Μινωική Κρήτη: Υποψήφια για ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Μινωική Κρήτη: Υποψήφια για ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Κρήτη: Ένας φάκελος γεμάτος ιστορία και πολιτισμό ετοιμάζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου η Κνωσός να ενταχθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα έξι Μινωικά Ανάκτορα Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζωμίνθου, και Κυδωνίας, έχουν συμπεριληφθεί στον φάκελο, εξηγεί ο Κώστας Φασουλάκης, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα πολιτισμού, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πρόκειται για ένα ανακτορικό σύστημα, ένα δίκτυο έξι ανακτορικών μνημείων, από τα πλέον εμβληματικά στοιχεία του μινωικού πολιτισμού.

Ο φάκελος θα κατατεθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση και θα ακολουθήσει επίσκεψη εκπροσώπων της UNESCO στην περιοχή.

Η ένταξή των ανακτόρων σε μια παγκόσμια πολιτιστική διαδρομή αναδεικνύει της μοναδικότητα και τον πλούτο αυτής της κληρονομιάς, ενώ διασφαλίζει τους τρόπους προστασίας και προβολής της.

Μέσα από αυτήν την προσπάθεια θα γίνει έρευνα και μελέτη, θα καταγραφούν προβλήματα των μνημείων και θα αναληφθούν μέτρα για την προστασία, την αποκατάστασή τους, όπως και αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών για τους επισκέπτες.

Όποιος δεν έχει περπατήσει ανυπόδητος επάνω στις πέτρες του αρχαίου λιθόστρωτου της Κνωσού, δεν έχει την εμπειρία, την αίσθηση της άμεσης επαφής με εκείνη την τόσο μακρινή, αλλά τόσο κοντινή εποχή.

Ακόμη μπορεί να νιώσει τις οσμές των πιθαριών στον ισόγειο χώρο, τώρα πλέον υπόγειο, ή να αφουγκραστεί τους ψιθύρους στην αίθουσα του θρόνου, να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα από τα σκαλιά, να ακούσει κάπου στο βάθος τον βρυχηθμό του μινώταυρου και να πάρει μέρος στα ταυροκαθάψια.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: «Δεν ήθελα να βλάψω τα παιδιά μου», ισχυρίζεται ο 62χρονος

Κρήτη: Έφτιαξαν ξενοδοχείο από… χώμα και άχυρα!

Δικηγορικός «πόλεμος» ανάμεσα σε Κούγια και Παπαδόπουλο για το «κλαρινογαμπρός»