ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονιστικές στιγμές στον Πλατανιά Χανίων: Επανέφεραν τουρίστα στη ζωή ύστερα από 17 λεπτά

Συγκλονιστικές στιγμές στον Πλατανιά Χανίων: Επανέφεραν τουρίστα στη ζωή ύστερα από 17 λεπτά
Newsbomb archive.

«Μαζεύτηκε κόσμος και αρχίσαμε να χειροκροτάμε», ανέφερε καταστηματάρχης της περιοχής του Πλατανιά Χανίων, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες το απόγευμα (30/06) στο κέντρο του Πλατανιά στα Χανιά, όταν 60χρονος τουρίστας που παραθέριζε στην περιοχή, έπαθε καρδιακή προσβολή. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και τελικά ο άνθρωπος σώθηκε από διασώστες ιδιωτικής πολυκλινικής του Πλατανιά και το πλήρωμα του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο.

«Ειδοποιήσαμε τον κ. Χαράλαμο Βιττωράκη, ο οποίος έστειλε δύο άτομα από την κλινική του, πλήρως εφοδιασμένα με απινιδώτη και όλα τα σχετικά και μαζί με το προσωπικό του ασθενοφόρου επανέφεραν στη ζωή τον άνθρωπο έπειτα από δεκαεπτά λεπτά που ήταν χωρίς τις αισθήσεις του», τόνισε καταστηματάρχης της περιοχής που ήταν μπροστά στα γεγονότα, μιλώντας στο zarpanews.gr.

«Όταν ο άνθρωπος άρχισε να δείχνει σημάδια ζωής, αρχίσαμε να χειροκροτάμε. Όλος ο κόσμος που είχε μαζευτεί, για το πλήρωμα του ασθενοφόρου και τους βοηθούς του ιατρείου οι οποίοι κυριολεκτικά ήταν νεκρός και δεν τον άφησαν. Θέλουμε να δώσουμε τα εύσημα στον κ. Βιττωράκη και την ομάδα του», προσέθεσε. Ο 60χρονος υπεβλήθη σε χειρουργείο και τού τοποθετήθηκε μπαλονάκι.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για το περιστατικό, στις 18:58 έγινε κλήση για ασθενή με καρδιοαναπνευστική ανακοπή σε ξενοδοχείο στον Πλατανιά Χανίων και στις 19:10 έγινε άφιξη του ασθενοφόρου στο χώρο.

Ήδη είχε ξεκινήσει ΚΑΡΠΑ. Τοποθετήθηκε απινιδωτής, διασωληνώθηκε με λαρυγγική μάσκα, τοποθετήθηκε ενδοφλέβια γραμμή και ξεκίνησε εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής (ALS) από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Σε συνεργασία με το προσωπικό του κ. Βιττωράκη, o ασθενής ανατάχθηκε σε φλεβοκομβικό ρυθμό και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων στις 19:40. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στη Στεφανιαία Μονάδα.

Σχετικές ειδήσεις