ΕΛΛΑΔΑ

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η ελληνική showbiz την αποχαιρετά - «Σύμβολο, κίνητρο, πηγή έμπνευσης»

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η ελληνική showbiz την αποχαιρετά - «Σύμβολο, κίνητρο, πηγή έμπνευσης»
INTIME

Δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που είχαν συνεργαστεί στα πλαίσια της φιλανθρωπικής της δράσης με την Μαριάννα Βαρδινογιάννη 

Σε ηλικία 80 ετών, έφυγε χθες από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σκορπίζοντας βαθιά θλίψη στην οικογένεια, στους φίλους, στους ανθρώπους που τη γνώρισαν και την αγάπησαν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «πλημμύρισαν» από αναρτήσεις εκπροσώπων της πολιτικής, προσωπικοτήτων του θεάματος αλλά και πλήθος απλού κόσμου.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είναι από τους καλλιτέχνες που συνεργάστηκε αρκετές φορές μαζί της, στα πλαίσια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Με μία κοινή τους φωτογραφία και ένα μακροσκελές μήνυμα, ο τραγουδιστής αποχαιρέτησε την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, γράφοντας:

«Η απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη με συγκλόνισε.... Είναι μια δύσκολη στιγμή για μένα και μεγάλη μου τιμή που την γνώρισα. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, ιδρύτρια και πρόεδρος του "Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια" το οποίο μετονομάστηκε σε "Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη" και του συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ" όπου έχω την τιμή να με έχει ανακηρύξει καλλιτέχνη - Πρεσβευτή. Ήταν φίλη, αγαπημένη συνοδοιπόρος, μελιστάλαχτη και συνάμα δυναμική προσωπικότητα. Ένας άνθρωπος γλυκός, αποφασισμένη να βοηθά τον συνάνθρωπο με αλτρουισμό. Μια γυναίκα γεμάτη συναισθήματα που σε κάθε μας κουβέντα ζούσε με την αγωνία στο πώς να βοηθήσει. Η ψυχή της ήταν μεγάλη και χωρούσε μέσα της όλο τον κόσμο και τα προβλήματα του. Ζούσε ενεργά στην κοινωνία και καταλάβαινε τον πόνο.

Ήταν απλή, προσεγγίσιμη. Θυμάμαι κάθε φορά που πηγαίναμε στα νοσοκομεία παίδων αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις στήριξης των παιδιών με καρκίνο την υποδέχονταν παιδικές αγκαλιές αλλά και οι αγκαλιές των γονιών που βοηθούσε. Κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό γιατί έβαζε σε προτεραιότητα το εσείς ξεπερνώντας χρόνια τώρα το εγώ! Διακριτική, χαμογελούσε κάθε φορά που βοηθούσε ακόμη κι ένα παιδί να κερδίσει τη μάχη. Η νίκη ήταν μεγάλη μου ψιθύριζε. Μου έλεγε "θυμάμαι είδες; Τα καταφέραμε αλλά έχουμε πολύ δουλειά ακόμη. Μας έχουν ανάγκη κι εμείς όμως παίρνουμε αγάπη. Έτσι δεν είναι;" και μου χαμογελούσε όλο νόημα και αποφασιστικότητα για το έργο που έγινε η ζωή της όλη.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη θα παραμείνει για πάντα στην καρδιά μου και υπόσχομαι να συνεχίσω ενεργά σε ότι με χρειαστεί ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ" και να είμαι δίπλα τους.. Χάσαμε έναν υπέροχο άνθρωπο αλλά το έργο και το όραμα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη θα συνεχιστεί.. Σ’ευχαριστούμε για όλα.. Καλό ταξίδι».

Ζέτα Μακρυπούλια: «Ήμασταν τυχεροί όσοι σε είχαμε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε»

«Μία γυναίκα πρότυπο που αφιέρωσε τη ζωή της στην προστασία των παιδιών και που το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο θα μας ακολουθεί για πάντα. Ήμασταν τυχεροί όσοι σε είχαμε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε και να ζήσουμε την σπανιότητα και ακεραιότητα του χαρακτήρα της. Καλό σου ταξίδι Μαριάννα» έγραψε η ηθοποιός στα social media.

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Αγαπημένη μου θεία Μαριάννα...»

Η ανιψιά της, Όλγα Κεφαλογιάννη, μοιράστηκε μέσω instagram μία σπάνια εικόνα από το παρελθόν. «Αγαπημένη μου θεία Μαριάννα, είναι στιγμές, που τα λόγια στερεύουν. Είναι φτωχά, λίγα, αδύναμα να περιγράψουν αισθήματα, μνήμες, αγάπη, θαυμασμό. Αν κάτι πάντα σε χαρακτήριζε, αυτό θα ήταν μια αγκαλιά. Αγκαλιά αγάπης και στοργής. Αγκαλιά φροντίδας και καλοσύνης. Χωρούσε τους πάντες. Την οικογένεια σου, τα παιδιά σου, όλα τα παιδιά που είχαν ανάγκη. Και αυτή η αγκαλιά προσέφερε ελπίδα, ανακούφιση, ζωή. Υπήρξες για εμένα σύμβολο, κίνητρο, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Ο θαυμασμός μου για το ήθος σου ήταν πάντοτε απεριόριστος. Η ανεκτίμητη προσφορά σου στην πατρίδα, το τεράστιο έργο ανθρωπιάς σου θα κρατά τη μνήμη σου ζωντανή για πάντα. Τη μνήμη μιας Μεγάλης Ελληνίδας. Σε αποχαιρετώ με αγάπη και σεβασμό» ανέφερε η υπουργός Τουρισμού.

Ναταλία Γερμανού: «Μια ζωή με ουσία»

«Ήταν μάνα. Όχι μόνο για τα δικά της παιδιά, αλλά για τα χιλιάδες που έσωσε. Δεν έδωσε μόνο την περιουσία της. Έδωσε το χρόνο της, αφιέρωσε τη ζωή της. Μια ζωή με ουσία. Καλό ταξίδι στον παράδεισο Μαριάννα» σημείωσε η Ναταλία Γερμανού, με την Υβόννη Μπόσνιακ να συμπληρώνει: «Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη. Θέλω να πω τόσα πολλά αλλά δεν βρίσκω τις λέξεις. Η καρδιά θλιμμένη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, πώς έλαμπαν τα μάτια της, τη φορά που μου αφηγήθηκε πως ξεκίνησε το έργο της και αφιέρωσε όλη τη ζωή της στα παιδιά. Αγαπημένη μου, Κυρία Μαριάννα μου σε ευχαριστώ για όλα. Καλό ταξίδι».

Νίκος Χατζηνικολάου: «Η αγκαλιά της ήταν πολύ μεγάλη»

Με τη σειρά του, ο Νίκος Χατζηνικολάου έγραψε: «Τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να "χωρέσουν" το έργο αυτής της μοναδικής γυναίκας. Η αγκαλιά της ήταν πολύ μεγάλη! Η καρδιά της ήταν πολύ μεγάλη! Χώρεσαν εκατοντάδες παιδικές ψυχούλες και οι οικογένειες τους, που βρήκαν σε αυτήν αγάπη και στήριξη. Την αποχαιρετούμε όλοι με μεγάλη συγκίνηση και με ευγνωμοσύνη για την τεράστια προσφορά της. Θερμά και ολόψυχα συλλυπητήρια στον σύζυγο της, κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη, στα παιδιά και στα εγγόνια της».

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Όλοι θα θυμόμαστε την Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή ανέφερε: «Η προσφορά ενός ανθρώπου στο κοινωνικό σύνολο είναι το μεγαλύτερο αποτύπωμα αγάπης που αφήνει στο διάβα του. Όλοι θα θυμόμαστε την Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την προσφορά και το έργο της. Για το πόσο ευγενής, προσιτή και γενναιόδωρη ήταν με μια μεγάλη καρδιά και αγκαλιά για όλους και ειδικά για τα παιδιά που κέρδισαν δίπλα της την ΕΛΠΙΔΑ για τη ζωή κόντρα σε μια δύσκολη μάχη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια της και φυσικά σε όσους στάθηκαν στο πλευρό της στο σπουδαίο έργο που προσέφερε. Καλό ταξίδι».

Άλκηστις Πρωτοψάλτη: «Έδινες ελπίδα εκεί που όλα ήταν πολύ δύσκολα»

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ανέβασε στα social media μία κοινή τους φωτογραφία, συνοδευόμενη από ένα συγκινητικό μήνυμα. «Μαριάννα μου υπέροχη! Μέσα από τους δρόμους της φωτιάς που μας ραγίζουν την καρδιά αυτές τις μέρες, πέταξες ψηλά. Μαριάννα μου που έκανες τα αδύνατα - δυνατά. Που έδινες Ελπίδα εκεί που όλα ήταν πολύ δύσκολα. Που πάντα τα παιδάκια σε ζωγράφιζαν με δυό φτερά στη πλάτη. Πέταξες… Σπουδαία -μοναδική Γυναίκα! Άνθρωπος! Με καλοσύνη, με χαμόγελα χαράς και αισιοδοξίας τα μοίραζες απλόχερα παντού και πάντα σε όποιον χρειαζόταν βοήθεια. Μαριάννα μου ήταν τιμή που ήμουν φίλη σου όλα αυτά τα χρόνια και μοιραστήκαμε σκέψεις και όνειρα. Τι πολύτιμα δώρα ψυχής μας γέμισες, τι φάρος ανθρωπιάς και καλοσύνης ήσουν! Μαριάννα μου δεν έφυγες. Είσαι εδώ μέσα στις καρδιές των ανθρώπων και κυρίως των παιδιών. Αυτό είναι ΑΘΑΝΑΣΙΑ».

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Τ' όνομα σου δεν θα σβήσει ποτέ»

«Λατρεμένη μου! Παραδειγμα Ανθρώπου. Τ' όνομα σου δεν θα σβήσει ποτέ. Γιατί είναι μέσα σε όλες τις παιδικές ψυχές που εσύ βοήθησες. Αλλά και στις δικές μας! Καλό σου ταξίδι Μαριάννα μου, χωρίς εσένα, ελπίδα τι;» έγραψε η Ζωζώ Σαπουντζάκη.