ΕΛΛΑΔΑ

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Το έργο και η δράση της μέσω του Ιδρύματός της

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Το έργο και η δράση της μέσω του Ιδρύματός της

Ένα από τα πρώτα προγράμματα που εφάρμοσε το « Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι το Πρόγραμμα «Στήριξης Σχολείων», το οποίο προσφέρει βιβλία, ρουχισμό, υλικο- τεχνικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κ.ά.

Σε στενό οικογενειακό κύκλο τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης η εξόδιος ακολουθία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών την Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023.

Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα η οικογένεια και στενοί φίλοι στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην οικία Βαρδή Βαρδινογιαννη στην Εκάλη, ακολούθησε η ταφή στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η κηδεία τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην οικία Βαρδή Βαρδινογιάννη στην Εκάλη, στις 9:30 π.μ. , ενώ στις 11:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε η ταφή, επίσης σε στενό οικογενειακό κύκλο, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Το έργο και η δράση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Το 1997 η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ίδρυσε το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, το αύριο της ανθρωπότητας. Το 2012 το Ίδρυμα μετονομάστηκε σε “Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” με σκοπό τη διεύρυνση της δράσης του σε τομείς που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, όχι μόνο των παιδιών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μέσα από τη δράση της στοχεύει μεταξύ άλλων στη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων. Παράλληλα το Ίδρυμά της μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει, στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σχολεία και πρόσφυγες.

Ένα από τα πρώτα προγράμματα που εφάρμοσε το « Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι το Πρόγραμμα «Στήριξης Σχολείων», το οποίο προσφέρει βιβλία, ρουχισμό, υλικο- τεχνικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κ.ά., σε σχολεία σ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με σκοπό να καλύψει ελλείψεις που παρουσιάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή την οικονομική κρίση, το Ίδρυμα δημιούργησε και το Πρόγραμμα «Στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων», μέσα από το οποίο προσφέρονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που ζουν σε φτωχές περιοχές σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος το Ίδρυμα συνεργάζεται με τους εκπροσώπους των ενοριών και δημοτικών αρχών της κάθε περιοχής ώστε η προώθηση της βοήθειας να γίνεται άμεσα και δίκαια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε οικογένειες που ζουν στις ακριτικές περιοχές της χώρας.

Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης τα παιδιά των φυλακισμένων γυναικών προμηθεύοντάς τους ρούχα, βιβλία και παιχνίδια.

Το 2013 το Ίδρυμα υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το “Robert F. Kennedy Human Rights” και ανέλαβε την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τίτλο: “Λέμε την αλήθεια στην εξουσία”. Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται στα ελληνικά σχολεία ως προαιρετικό μάθημα από το σχολικό έτος 2016-2017.

Τον Ιούνιο του 2014 το Ίδρυμα ανέλαβε τη διεθνή εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το 2015 , με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, το Ίδρυμα δημιούργησε το Πρόγραμμα “WE CARE” για παροχή ιατρικής βοήθειας και εμβολιασμών σε παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων», με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και τη φιλανθρωπική οργάνωση «Αποστολή».

Το 2016 σε συνεργασία με την UNESCO και την ευρωπαϊκή συμμαχία των πόλεων κατά του ρατσισμού, το Ίδρυμα δημιουργεί το Πρόγραμμα “Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες” με σκοπό να συμβάλει στο δύσκολο έργο των τοπικών αρχών στις πόλεις άφιξης, διέλευσης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ώστε η προσωρινή ή η μόνιμη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό των πόλεων να πραγματοποιηθεί, αφενός με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και αφετέρου χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων των πόλεων.

Επίσης από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το « Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» έχει διοργανώσει συναντήσεις, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις πάνω σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη προστασία των παιδιών, τον πολιτισμό Ειρήνης, τον διάλογο ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς, τη κακοποίηση των παιδιών, την παιδοφιλία στο Internet, τη βία, την κλιματική αλλαγή, κ.ά.

Μερικές από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη, από την ίδρυση του Ιδρύματος μέχρι σήμερα, είναι οι εξής:


• Ευρωπαϊκή Συνάντηση με θέμα “Προτεραιότητα στην Αξιοπρέπεια και την Ασφάλεια των παιδιών της Ευρώπης” στην Αθήνα (1997), σε συνεργασία με το “Ευρωπαϊκό Γραφείο για Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά”.
• Ημερίδα με θέμα: “Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης” με την συμμετοχή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1997).
• Ευρωπαϊκό Φόρουμ με θέμα “ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ – 21ος ΑΙΩΝΑΣ: Όραμα και Θεσμοί”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Daniel Tarchys, της UNESCO, και είχε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (1998)
• Ημερίδα “Οικογένεια και ΜΜΕ” στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην Ημερίδα συμμετείχαν γνωστοί Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι. (1998)
• Διεθνές Συνέδριο για το “Παιδί και την Οικογένεια στον 21ο αιώνα”, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Jacques Chirac (1999).
• Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την “Σεξουαλική Εκμετάλλευση των Παιδιών και την Παιδοφιλία στο Internet”, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της UNESCO. (1999)
• Εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Μητέρας κατά τις οποίες τιμά «Μητέρες –Σύμβολα» από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
• “Συνάντηση Αθηνών – Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη”, υπό την αιγίδα της UNESCO, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους για τον Πολιτισμό Ειρήνης. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ηγήθηκε της σύνταξης της “Διακήρυξης των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη”, η οποία συντάχθηκε με τη συνεργασία διεθνών προσωπικοτήτων στον τομέα της Ειρήνης (2000).
• Εκδήλωση με θέμα: “Παιδί-Σύμβολο Ελπίδας, Θέλησης και Θάρρους”, με σκοπό τη βράβευση και τη στήριξη παιδιών που πάλεψαν για τα οράματά τους και ξεπέρασαν φυσικές ή οικονομικές δυσκολίες. Η εκδήλωση οργανώθηκε επ’ ευκαιρία της επετείου της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2000).
• Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Το Παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης”, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της UNESCO, στo πλαίσιo της Διεθνούς Δεκαετίας (2001-2010) για τον Πολιτισμό Ειρήνης και την Καταπολέμηση της Βίας για τα Παιδιά του Κόσμου (2001).
• Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες Κοινωνίες-Πολυπολιτισμική Συνύπαρξη-Ο ρόλος του Παιδιού» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της UNESCO (2002).
• Τη 2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών υπευθύνων σε θέματα ανηλίκων πάνω στα ζητήματα της παιδικής πορνογραφίας στο Internet και της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος GROTIUS II της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έγινε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του «Ιδρύματος για την Παιδική Ηλικία» στη Γαλλία. Δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπήθηκαν από αντιπροσωπείες τριών ατόμων, δικαστών, εισαγγελέων και κυβερνητικών εκπροσώπων (2003).
• Έκθεση με θέμα “Παραδοσιακά και σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας” σε συνεργασία με το Jordan River Foundation, υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Rania Al Abdullah της Ιορδανίας και της UNESCO. Σκοπός της έκθεσης ήταν η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της κατανόησης και του σεβασμού ανάμεσα στους λαούς μέσα από την τέχνη και την κοινωνική αλληλεγγύη (2004).
• Τη σύνταξη της Διακήρυξης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για την Χιλιετία σε συνεργασία με 22 ελληνικούς Μη Κυβερνητικούς Φορείς. Η Διακήρυξη υποβλήθηκε στο ECOSOC εν όψει του High Level Segment (Ιούνιος 2005) και της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος 2005).
• Στρογγυλό Τραπέζι “Η Επιχειρηματική Κοινότητα ενάντια στην Εμπορία των Ανθρώπων” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και με τη χορηγία της Motor Oil (Ηellas). Το Στρογγυλό Τραπέζι που διοργανώθηκε στην Αθήνα, σήμανε την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας “End Human Trafficking Now”. Σκοπός του ήταν η ευαισθητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας και η δέσμευσή της σε έναν ηθικό κώδικα δεοντολογίας, με το όνομα “Athens Principles”, η τήρηση του οποίου θα συμβάλλει ουσιαστικά στη καταστολή του φαινομένου της Εμπορίας των Ανθρώπων. (2006). Για την ενίσχυση της εκστρατείας διοργανώθηκε φιλανθρωπικό δείπνο στο οποίο παρευρέθησαν εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον πνευματικό, τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο. Η κα Βαρδινογιάννη ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που παρουσίασε τα “Athens Principles” στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Davos (2006).
• Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές» υπό την αιγίδα της UNESCO και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της «Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή» και Γενικό Διευθυντή του «The Energy and Resources Institute» (TERI), Δρ Rajendra Pachauri κατά τη διάρκεια του οποίου συντάχθηκε η «Διακήρυξη των Αθηνών για τα ευάλωτα παιδιά και την κλιματική αλλαγή» (Aθήνα, 2009).
• Ενίσχυση ακριτικών περιοχών της Ελλάδος: Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ενισχύθηκαν τρία χωριά στη Θράκη, η Μύκη, η Διομήδεια και η Γενισέα, καθώς και το νησί Φούρνοι Ικαρίας. Δημιουργήθηκαν και εξοπλίστηκαν βιβλιοθήκες στο Τρίγωνο Πρεσπών και στο σχολείο των Φούρνων Ικαρίας.