ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά Έβρος: Η εξέλιξη της καμένης έκτασης από δορυφορικές απεικονίσεις

Πυρκαγιά Έβρος: Η εξέλιξη της καμένης έκτασης από δορυφορικές απεικονίσεις

Αποκαρδιωτική η εικόνα από την καμένη έκταση στην μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει και μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου για 12η ημέρα.

Για 12η συνεχόμενη μέρα κατακαίει τον Έβρο και τη Ροδόπη η πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε, η οποία έχει καταστρέψει στο πέρασμα της εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Οι δορυφορικές απεικονίσεις από την εξέλιξη των καμένων εκτάσεων όπως καταγράφηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο είναι εντυπωσιακές αλλά και ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 19/8/2023 και συνεχίζει να καίει μέχρι και σήμερα, έχοντας ενεργές εστίες περιμετρικά των καμένων εκτάσεων.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την εξέλιξη των καμένων εκτάσεων από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι και χθες 29.08.2023.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, ανήλθε στα 812.600 στρέμματα (έως την 29.08.2023, 12:03 τοπική ώρα). Από τη συνολική καμένη έκταση των 812.600 στρεμμάτων, τα περίπου 650.000 στρέμματα κάηκαν το τριήμερο 21-23 Αυγούστου.

Η οπτικοποίηση της εξέλιξης της καμένης έκτασης στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι επίγειες δυνάμεις στο σημείο

Στο πεδίο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με την επιχείρηση να συνδράμουν και εναέρια μέσα κατάσβεσης.

Ανάμεσα στους πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες στον Έβρο είναι δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Αλβανία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά, τις Τρεις Βρύσες, Κοτρωνιά και Κίρκη, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, αγωνία για τις αναζωπυρώσεις επικρατεί και στη Ροδόπη.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στον Έβρο: Μήνυμα του «112» για εκκένωση της περιοχής Γιαννούλη

Έβρος: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους - Τι περιλαμβάνει η κρατική αρωγή

Φωτιά στον Έβρο: Συναγερμός στο χωριό Κοτρωνιά – Μεγάλες αναζωπυρώσεις