ΕΛΛΑΔΑ

Athens Flying Week 2023: Μοναδικές εικόνες από την πρόβα των πτητικών μέσων

Athens Flying Week 2023: Μοναδικές εικόνες από την πρόβα των πτητικών μέσων

Το Athens Flying Week (AFW) 2023 έρχεται αύριο Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στην Τανάγρα για να χαρίσει ένα υπερθεαματικό αεροπορικό σόου

Το Athens Flying Week (AFW) 2023, το μεγαλύτερο αεροπορικό σόου στα Βαλκάνια με πάνω από 500.000 πιστούς θαυμαστές παγκοσμίως, επιστρέφει και πάλι για ένα ακόμη συναρπαστικό αεροπορικό Σαββατοκύριακο στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, 2 & 3 Σεπτεμβρίου.

Δεξιοτέχνες πιλότοι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε μια μοναδική επίδειξη στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας και προσφέρουν ένα σπάνιο θέαμα. Φέτος, εκτός από τους συμμετέχοντες και το ελληνικό κοινό που θα παρακολουθήσουν το Athens Flying Week έρχονται από το εξωτερικό για το ξεχωριστό αυτό υπερθέαμα περίπου 7.000 επισκέπτες.

Σήμερα Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές των πτητικών μέσων με τις κάμερες να καταγράφουν μοναδικές εικόνες στον ουρανό της Τανάγρας.

Συμμετέχει η αφρόκρεμα των πιλότων

«Είναι μια παγκόσμια γιορτή της αεροπορίας. Εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε μια ομάδα που το οργανώνουμε εθελοντικά για 11 χρόνια όλοι μαζί, θα ήταν 12 αν δεν μεσολαβούσε η πανδημία», εξηγεί ο κ.Ποδηματάς. Ο ίδιος είναι πιλότος της γενικής αεροπορίας και πετάει εθελοντικά στις πτήσεις πυροπροστασίας ενώ στην οργανωτική επιτροπή είναι πιλότοι από όλες τις κατηγορίες.

Στις ομάδες επίδειξης συμμετέχει η “αφρόκρεμα” των πιλότων, διότι απαιτούνται εξαιρετικές δεξιότητες. «Δημιουργείται η ομάδα, ξεκινάει το training και όταν πάρει το OK από τους εκπαιδευτές είναι έτοιμο. Για παράδειγμα, και η ελληνική αεροπορία έχει μπει στο ρόλο του εκπαιδευτή, έχει εκπαιδεύσει τους Πολωνούς για να κάνουν το δικό τους air show», σημειώνει ο κ. Ποδηματάς.

Κάθε πτήση είναι μεγάλη ευθύνη. Το αεροπλάνο όμως έχει αυτή τη μαγεία του άγνωστου για πολύ κόσμο. Είναι η αιτία που σηκώνει κανείς το κεφάλι ψηλά για να το θαυμάσει. Σε προηγούμενες διοργανώσεις, η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τα 150.000 άτομα. Ακόμη κι εκείνοι που φοβούνται τα αεροπλάνα, σπεύδουν να παρακολουθήσουν τα air shows. «Η μεγαλύτερη αιτία που κάποιος φοβάται τα αεροπλάνα είναι επειδή δεν γνωρίζει, αν όμως πετάξει με έναν εκπαιδευτή θα καταλάβει πώς λειτουργεί. Για εμάς είναι “αδιανόητη” η πετοφοβία όταν με τα αυτοκίνητα γίνονται τόσα ατυχήματα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε μια πτήση είναι η διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ποδηματάς.

Σημειώνεται ότι στη φετινή διοργάνωση, οι Fursan Al Emarat, οι «Ιππότες» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του σμήνους -που αποτελείται από επτά Aermacchi MB-339 NAT- στην Ευρώπη.

Ο κόσμος που θα παρακολουθήσει την 11η Athens Flying Week θα έχει την δυνατότητα να δει επίσης, το «stealth» μαχητικό 5ης γενιάς F-35, το γαλλικό Rafale Solo Display, το Eurofighter Typhoon από τη Σαουδική Αραβία, το βέλγικο F-16 Dream Viper, το F-16 Dannebrog 800 από τη Δανία.

Εκτός από τους Fursan Al Emarat, το «παρών» στην Athens Flying Week θα δώσουν οι Saudi Hawks από τη Σαουδική Αραβία, οι Ισπανοί Patrulla Aguila, οι Ελβετοί PC-7 Team και οι Ιταλοί WeFly – το μοναδικό ακροβατικό σμήνος ΑμεΑ στον κόσμο.

Από την Ελλάδα θα δούμε την «εθνική ομάδα» αεροπορικών επιδείξεων – το F-16 Zeus και το T-6 Daedalus – τα ελληνικά Rafale, F-4 Phantom και Mirage 2000-5, καθώς και όλα τα πτητικά μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την εντυπωσιακή επίδειξη ικανοτήτων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Στην Athens Flying Week συμμετέχουν επίσης το Skyvan της Aviation PhotoCrew, η ομάδα RC Kavala Acro Team και οι Hellenic Skydivers.