ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση για τη σπουδαία ανεύρεση του ναυαγίου του βρετανικού υποβρυχίου HMS TRIUMPH

Εκδήλωση για τη σπουδαία ανεύρεση του ναυαγίου του βρετανικού υποβρυχίου HMS TRIUMPH

Σε βάθος 203 μέτρων και έπειτα από πολυετή έρευνα εντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο που αγνοούνταν από το 1942 και είχε βυθιστεί αύτανδρο, με 64 άτομα πλήρωμα. Πρόκειται για το Η.Μ.S TRIUMPH, του οποίου τα ίχνη εξαφανίστηκαν πριν από 81 χρόνια στο Αιγαίο.

To Eλληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.) διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της ανακάλυψης του ναυαγίου του βρετανικού υποβρυχίου HMS TRIUMPH, τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν πριν από 81 χρόνια στο Αιγαίο. Έπειτα από πολυετή έρευνα, ο δύτης Κώστας Θωκταρίδης με την ομάδα του, εντόπισαν το θρυλικό υποβρύχιο σε βάθος 203 μέτρων, εκεί όπου το 1942 είχε βυθιστεί αύτανδρο, με 64 άτομα πλήρωμα.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 7 μ.μ στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Η ιστορία του υποβρυχίου είναι πολυδιάστατη και μοναδική στα ναυτικά χρονικά καθώς είναι συνδεδεμένη με την εθνική αντίσταση και τις μυστικές βρετανικές υπηρεσίες S.O.E. (Special Operations Executive, κατασκοπευτική οργάνωση κατά του Άξονα) και Μ.Ι.9 (Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών), που έδρασαν στην κατοχή διοργανώνοντας επικίνδυνες αποστολές όπως αποβιβάσεις πρακτόρων στα ελληνικά νησιά, διάσωση αεροπόρων κ.α

Οι ομιλητές

  • Κώστας Θωκταρίδης
  • Ρένα Γιατροπούλου
  • Πλοίαρχος ε.α Γ. Μαραγκουδάκης ΠΝ
  • Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Σ. Βουγίδης ΠΝ

Θα παρουσιάσουν μέσα από μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό μια εικονική περιήγηση γνωριμίας με την κατηγορία βρετανικών υποβρύχιων T-Class, την επιχειρησιακή δράση του HMS TRIUMPH, την τελευταία πολεμική περιπολία στο Αιγαίο, την αρχειακή έρευνα που οδήγησε στον εντοπισμού του ναυαγίου, την επιχείρηση ανεύρεσης και την αντίδραση της είδησης του εντοπισμού του από τον ξένο τύπο αλλά και από τους συγγενείς των ανδρών του πληρώματος του θρυλικού υποβρυχίου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Άρης Καθρέπτας, Γεν. Γραμματέας του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

­­­­­­­­­­­­­­­­­Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας», ως επιστημονικός – πολιτιστικός – μη κερδοσκοπικός φορέας, στοχεύει στην ενθάρρυνση και προαγωγή της έρευνας και μελέτης της Ναυτικής Ιστορίας και Παράδοσης, καθώς και στην προβολή και διάδοση της ιστορικής γνώσης.

Σχετικές ειδήσεις