ΕΛΛΑΔΑ

Λιβύη: «Οι δύο νεκροί είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας»

Λιβύη: «Οι δύο νεκροί είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας»

Σε μαρτυρία του στον ΣΚΑΪ, Έλληνας κάτοικος της Βεγγάζης ανέφερε σημαντικές πληροφορίες για το τραγικό δυστύχημα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη.

Ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Σχολείου Βεγγάζης, Γιώργος Σαγιάνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι οι δύο από τους πέντε νεκρούς Έλληνες της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη.

Ο ίδιος, τόνισε ότι επρόκειτο για σφοδρό τροχαίο δυστύχημα, επιβεβαιώνοντας την επίσημη εκδοχή για το τραγικό συμβάν, ενώ περιέγραψε όλο το χρονικό, από τη στιγμή που η ελληνική αποστολή προσγειώθηκε στη Βεγγάζη.

Το μοιραίο λεωφορείο είχε και συνοδεία δύο οχήματα, ενώ η διαδρομή που ακολούθησε ήταν από επαρχιακούς δρόμους από τα βουνά, καθώς η εθνική οδός έχει καταστραφεί. Στο ΙΧ που συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο επέβαινε μια οικογένεια, ενώ σκοτώθηκαν όλοι.

Το πρωί της Δευτέρας οι σοροί των θυμάτων επαναπατρίστηκαν με αεροσκάφος C-130. «Σας γνωρίζουμε ότι επαναπατρίζονται με Α/Φ C-27 πέντε σοροί, τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών διερμηνέων που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών», αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις τρεις το μεσημέρι της Κυριακής και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο μόνο για τραυματίες, μέχρι να ανακοινώσει το βράδυ της ίδιας ημέρας ο υπουργός Υγείας της Λιβύης ότι τελικά οι πέντε συμπατριώτες μας είναι νεκροί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι το λάθος στην αρχική ενημέρωση οφείλεται στην αρχικά εσφαλμένη πληροφόρηση των λιβυκών αρχών. «Τα ακριβή αίτια θα διερευνηθούν», υπογράμμισε.

ΓΕΕΘΑ: Πού οφείλεται το αρχικό λάθος στην ενημέρωση

Το ΓΕΕΘΑ με ενημέρωσή του το πρωί της Δευτέρας, υπογραμμίζει ότι το λάθος οφείλεται στην εσφαλμένη ενημέρωση των Αρχών της Λιβύης, και ως εκ τούτου αρχικά ανακοινώθηκε ότι στο τροχαίο της Λιβύης υπήρχαν μόνο «ελαφρά τραυματίες» και όχι νεκροί.

Στην ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ διευκρινίζονται τα εξής:

«Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

Βίντεο από τον τόπο του τροχαίου δυστυχήματος

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε λογαριασμούς μέσων ενημέρωσης από τη Λιβύη, δημοσιεύτηκαν αρκετά βίντεο στα οποία αποτυπώνεται η σφοδρότητα της σύγκρουσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλη η χώρα πενθεί για το δράμα στη Λιβύη

Στο τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη, που κόστισε τη ζωή πέντε Ελλήνων – τριών στρατιωτικών και δύο πολιτών – αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης», τόνισε.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε: «Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους».

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για βαθιά οδύνη από το τροχαίο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή πέντε Ελλήνων, μελών της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, ενώ κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πρόσθεσε: «Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή».

«Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Τέλος, τόνισε ότι: «Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Σχετικές ειδήσεις