ΕΛΛΑΔΑ

Ρέντη: Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει διασωληνωμέος στη ΜΕΘ ο 31χρονος αστυνομικός

Ρέντη: Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει διασωληνωμέος στη ΜΕΘ ο 31χρονος αστυνομικός

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει διασωληνωμέος ο 31χρονος αστυνομικός στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Νίκαιας

Για πέμπτη μέρα συνεχίζει να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας ο 31χρονος αστυνομικός, ο οποίος δέχθηκε ναυτική φωτοβολίδα στον μηρό στα επεισόδια στον Ρέντη από τον 18χρονο οπαδό.

Η κατάσταση του παραμένει σταθερά κρίσιμη. Η αιμορραγία έχει σταματήσει και υποστηρίζεται μηχανικά και αιμοδυναμικά.

Οι γιατροί του δίνουν σταθερές δόσεις κατασταλτικών φαρμάκων και χειρίζονται με ιδιαίτερα προσοχή τη θεραπεία του καθώς ελλοχεύει ο φόβος ενδονοσοκομειακών λοιμόξεων.

Σημειώνεται ότι έγινε αιμοδοσία και συμπληρώθηκαν οι απαραίτητες φιάλες.

Ρέντη: Τι είναι το τουρνικέ που κράτησε τον 31χρονο αστυνομικό στη ζωή

Τουρνικέ είναι ουσιαστικά ένα αιμοστατικό εξάρτημα που όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του 31χρονου αστυνομικού έχει πολύ χρήσιμη εφαρμογή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Πρόκειται για ένα είδος ταινίας ή ιμάντα που χρησιμοποιείται για να περιοριστεί και να διακοπεί η ροή του αίματος σε μία πληγή, ώστε να αποφευχθεί η ακατάσχετη αιμορραγία που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ο Αναστάσιος Γιακουμής, ειδικός παθολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star και εξήγησε πώς μπορεί να εφαρμοστεί το τουρνικέ.

«Εφαρμόζεται 5 με 10 εκατοστά πάνω από το σημείο του τραυματισμού, δηλαδή στο σημείο που θέλουμε να ελέγξουμε την αιμορραγία. Φτιάχνουμε τη θηλιά και περιστρέφουμε γύρω από το άκρο και κολλάμε το αυτοκόλλητο στο λουράκι» είπε ο κ. Γιακουμής για το τουρνικέ.

«Για να εξαντλήσουμε οποιοδήποτε περιθώριο χαλαρότητας, περιστρέφεται και ο μοχλός μέχρι και τρεις φορές, και ασφαλίζουμε με το λουράκι. Βλέπουμε εάν έχει σταματήσει λουράκι» συνέχισε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυτοσχέδια τουρνικέ είναι αποτελεσματικά έως και στο 60% των περιπτώσεων, όμως η χρήση τους πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε από άτομα που έχουν λάβει εκπαίδευση, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφής των ιστών.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star: