ΕΛΛΑΔΑ

Ρέντη: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον 31χρονο αστυνομικό

Ρέντη: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον 31χρονο αστυνομικό

Οι γιατροί πήραν την απόφαση να ακρωτηριάσουν το αριστερό πόδι του αστυνομικού, το οποίο έφερε το βαρύτατο τραύμα από τη ναυτική φωτοβολίδα που χτύπησε τον 31χρονο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στου Ρέντη

Ιατρικό ανακοινωθέν εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας για τον 31χρονο αστυνομικό ο οποίος τραυματίστηκε από τη ναυτική φωτοβολίδα των χούλιγκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στου Ρέντη. Νωρίτερα σήμερα οι γιατροί προχώρησαν στον ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του 31χρονου αστυνομικού.

Συγκεκριμένα, για τον ακρωτηριασμό του ποδιού του 31χρονου το νοσοκομείο αναφέρει: «Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών ο ασθενής υπεβλήθη σήμερα σε ακρωτηριασμό αριστερού κάτω άκρου λόγω μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και προς αποφυγή τοπικών σηπτικών και συστηματικών επιπλοκών και σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς. Παραμένει νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, σε καταστολή και μηχανικό αερισμό. Υποστηρίζεται αιμοδυναμικά με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα και εξωνεφρική αιμοκάθαρση».

Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος αστυνομικός νοσηλεύεται για πέμπτη μέρα στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

Τι είναι το «τουρνικέ» που χορήγησαν στον 31χρονο αστυνομικό και τον κράτησε στη ζωή

Υπενθυμίζεται ότι στον 31χρονο αστυνομικό χορηγήθηκε «τουρνικέ», πρόκειται για ένα αιμοστατικό εξάρτημα που όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του 31χρονου αστυνομικού έχει πολύ χρήσιμη εφαρμογή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Πρόκειται για ένα είδος ταινίας ή ιμάντα που χρησιμοποιείται για να περιοριστεί και να διακοπεί η ροή του αίματος σε μία πληγή, ώστε να αποφευχθεί η ακατάσχετη αιμορραγία που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ο Αναστάσιος Γιακουμής, ειδικός παθολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star και εξήγησε πώς μπορεί να εφαρμοστεί το τουρνικέ.

«Εφαρμόζεται 5 με 10 εκατοστά πάνω από το σημείο του τραυματισμού, δηλαδή στο σημείο που θέλουμε να ελέγξουμε την αιμορραγία. Φτιάχνουμε τη θηλιά και περιστρέφουμε γύρω από το άκρο και κολλάμε το αυτοκόλλητο στο λουράκι» είπε ο κ. Γιακουμής για το τουρνικέ.

«Για να εξαντλήσουμε οποιοδήποτε περιθώριο χαλαρότητας, περιστρέφεται και ο μοχλός μέχρι και τρεις φορές, και ασφαλίζουμε με το λουράκι. Βλέπουμε εάν έχει σταματήσει λουράκι» συνέχισε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυτοσχέδια τουρνικέ είναι αποτελεσματικά έως και στο 60% των περιπτώσεων, όμως η χρήση τους πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε από άτομα που έχουν λάβει εκπαίδευση, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφής των ιστών.