ΕΛΛΑΔΑ

Ανάφλεξη στην Ερυθρά Θάλασσα: «Οι Χούθι “πυρπολούν” το παγκόσμιο εμπόριο»

Ανάφλεξη στην Ερυθρά Θάλασσα: «Οι Χούθι “πυρπολούν” το παγκόσμιο εμπόριο»
AP.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί και στην Υεμένη, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες έχουν προκαλέσει «χτυπήματα» Αμερικανών, Βρετανών και των υπόλοιπων συμμάχων.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία και τις «απαντήσεις» Αμερικανών, Βρετανών και των υπόλοιπων συμμάχων με πυραυλικά «χτυπήματα».

Ο διεθνολόγος και καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές, Ιωάννης Παπαφλωράτος, τόνισε πως «οι Χούθι “πυρπολούν” το παγκόσμιο εμπόριο», μιλώντας το πρωί (28/12) στον ΣΚΑΪ.

«Οι Χούθι έχουν καταφέρει πολλά πλήγματα στο παγκόσμιο εμπόριο. Πλέον, η Αίγυπτος χάνει πολλά χρήματα αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αρχίζει και διαταράσσεται η ανεφοδιαστική αλυσίδα. Τα πλοία αναγκάζονται να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, όπερ σημαίνει 14 – 31 ημέρες επιπλέον ταξιδιού», επεσήμανε αρχικά ο κ. Παπαφλωράτος.

«Αυτές οι εξελίξεις είναι αρνητικές και για εμάς (σ.σ. την Ελλάδα). Πρώτον, γιατί το λιμάνι του Πειραιά δέχεται μικρότερο όγκο προϊόντων και δεύτερον, διότι έχουμε έναν μεγάλο στόλο που κινδυνεύει. Ήδη έχουν πληγεί πλοία και ένας δόκιμος βρίσκεται στα “χέρια” του Ιράν.

Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, θα δούμε τις συνέπειες στην τσέπη μας», σημείωσε ο διεθνολόγος και καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές.

Σχετικές ειδήσεις