ΕΛΛΑΔΑ

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: «Tους πήγαμε 300 κιλά και ήθελαν να φύγουμε», λέει εθελοντής

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: «Tους πήγαμε 300 κιλά και ήθελαν να φύγουμε», λέει εθελοντής

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Πολλά από τα γεύματα που προσφέρονταν καθημερινά καλύπτονταν εξ’ ολοκλήρου από ιδιώτες 

Ένα μαγείρεμα σε μια τεράστια κατσαρόλα με τρόφιμα και υλικά που δώριζε απλόχερα ο κόσμος για τον συνάνθρωπο του είχε ξεκινήσει πριν από χρόνια ο Κωσταντίνος Πολυχρονόπουλος. Ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων μέσω της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος».

«17.000.000 μερίδες φαΐ, στην ξεφτίλα 50 λεπτά η μία είναι 8.500.000 ευρώ. Είναι τεράστιο το νούμερο», αυτό το τεράστιο νούμερο, λοιπόν, μαζεύτηκε από τις δωρεές του απλού κόσμου που γέμισε με τρόφιμα, νερά και άλλα είδη τις αποθήκες του «Άλλου Ανθρώπου», όπως αποκαλύπτει ένας εθελοντής στο Mega

«Με μια ομάδα ανθρώπων είχαμε μαζέψει έναν τόνο κρέατα, ένα φορτηγό λαχανικά, ρύζια, λάδια, ψωμιά, για να μαγειρέψουμε εκεί στον Παλαμά. Τα κρέατα τα είχαμε μαζέψει εμείς από τη Χαλκίδα, από βιομηχανίες που μας είχαν δώσει τα κρέατα. Αυτά τα πήραν από εκεί πέρα και τα έβαλαν σε ψυγεία κάποιων κρεοπώληδων».

Ο άνθρωπος αυτός μόλις άκουσε ότι ο «Άλλος Άνθρωπος» ανεβαίνει στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, αναλαμβάνει δράση. Μόνο αυτό που αντίκρυσε δεν ήταν αυτό που περίμενε.

«Εμείς μαγειρέψαμε, αυτοί είχαν τα καζάνια, τους είχε δώσει το δημαρχείο μια αποθήκη και βάζανε τα πράγματα μέσα. Μας έλεγαν ότι μαγειρεύουν 4 χιλιάδες μερίδες το μεσημέρι και 4 χιλιάδες το βράδυ. Εμείς είχαμε μπολάκια, είδαμε ότι ήταν 1.500 μερίδες. Την άλλη μέρα μας διώξανε και στεναχωρηθήκαμε τόσο πολύ. Πραγματικά ήταν η μόνη μέρα που φάγανε οι άνθρωποι πάνω στον Παλαμά, σπιτικό φαγητό».

Εκτός αυτού, ο συγκεκριμένος άνθρωπος καταγγέλλει πως στη συνέχεια είδε περίεργες κινήσεις και τα τρόφιμα που είχαν συγκεντρώσει να φεύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση με την καθοδήγηση της ξανθιάς γυναίκας.

«(Η ξανθιά) Συντόνιζε εκεί τους εθελοντές, τι θα κάνουνε. Αλλά είδα περίεργα να φορτώνουνε αυτοκίνητα, να φεύγουνε πράγματα ενώ η Γιάννουλη είχε πράγματα γιατί ήρθε αυτοκίνητο από εκεί και μας είπε ‘’είμαστε γεμάτοι’’. Είδα εκεί πέρα ότι κάτι βρωμάει. Ότι κάτι γίνεται και με τα τρόφιμα δηλαδή, και τρόφιμα πρέπει να πωλιόντουσαν. Αν είχανε δηλαδή, 2-3 σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικα που τους πηγαίναν αξίας 3 χιλιάδες προϊόντα και παίρναν 1.500 ευρώ σε μετρητά;

Έκαναν δωρεές για τον άνθρωπό τους

Πολλά από τα γεύματα που προσφέρονταν καθημερινά καλύπτονταν εξ’ ολοκλήρου από ιδιώτες που είτε είχαν παντρευτεί, είτε είχαν χάσει το δικό τους άνθρωπο και εις μνήμη του ήθελαν να προσφέρουν ένα ζεστό φαΐ σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

«Το σημερινό γεύμα προσφέρεται από τον Πέτρο και την Τζούλη εν όψει του γάμους τους».

«Μεγάλη μας τιμή να μαγειρέψουμε μια ακόμη Κυριακή εις μνήμην Χρήστου και Αλίκης. Η οικογένεια με απόλυτο σεβασμό κάλυψαν όλες τις ανάγκες για τις 120 μερίδες».

«Εις μνήμη του Νίκου από το Ηράκλειο Κρήτης το σημερινό γεύμα με 300 μερίδες κριθαράκι και 40 μερίδες γίγαντες».

Κάπως έτσι κυλούσαν οι εβδομάδες με τα έξοδα για το φαγητό τις περισσότερες μέρες να καλύπτονται από ιδιώτες.

«Τι θα γίνει με το λάδι που έχει γίνει χρυσάφι φέτος; Είναι χρυσό. Εγώ χρησιμοποιώ 3 κιλά λάδι σε κάθε μαγείρεμα. Είναι πολλοί φίλοι του ‘’Άλλου Ανθρώπου’’ από χωριό οπότε δεν μου έχει λείψει ποτέ το λάδι 13 χρόνια τώρα», έλεγε ο ίδιος ο Κώστας Πολυχρονόπουλος.

«Εμείς είχαμε πάει πάνω από 300 κιλά λάδι. Λάδι δεν υπήρχε εκεί πέρα, μαγειρεύανε χωρίς λάδι τα φαγητά. Μας έκανε τόση εντύπωση που ήθελαν να φύγουμε».

Οι δωρεές δεν έρχονταν μόνο από ιδιώτες αλλά και από επιχειρήσεις.

«Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά την επιχείρηση για τα φρέσκα λαχανικά που μας προσέφεραν».

Χρήματα για το ενοίκιο

Και το ερώτημα παραμένει: όλα τα χρήματα που μαζεύονταν για τον «Άλλον Άνθρωπο» είτε σε κουμπαράδες, είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε χέρι με χέρι, πού πήγαιναν.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ζητούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα χρήματα μέσω των social media για το ρεύμα, το νερό και το ενοίκιο του «Άλλου Ανθρώπου».

«Να μην μας κάνουν έξωση», ακούγεται να λέει.

Όχι απλά δεν του έκαναν έξωση, αλλά η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τέτοια ώστε να προπληρωθεί το κτίριο για δύο ολόκληρα χρόνια.

Χρήματα ζητούσε μέχρι και για το σέρβις του μαύρου τζιπ που πάλι ιδιώτες του είχαν χαρίσει.

Όλα αυτά τα λεφτά έμπαιναν στον προσωπικό λογαριασμό της μητέρας και του γαμπρού του.

Χρήματα όμως σε αυτές τις 17 κουζίνες δεν έστελνε ποτέ ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, όπως αποκαλύπτει πρώην εθελόντρια του «Άλλου Ανθρώπου» στο Μega.

«Σιγά – σιγά οι κουζίνες αυτές έγιναν αυτοδιαχειριζόμενες, εκεί δεν μαζεύουν χρήματα».

Με τα έξοδα του φαγητού λοιπόν, να καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τις προσφορές των ανθρώπων σε είδος, το ερώτημα παραμένει για το 1 εκατομμύριο ευρώ που βρέθηκε στους 4 λογαριασμούς που ελέγχονται, με τα μισά να καταλήγουν σε στοιχηματικούς λογαριασμούς, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.