ΕΛΛΑΔΑ

Επισκέψιμος το αργότερο το 2028 ο Τύμβος Καστά

Επισκέψιμος το αργότερο το 2028 ο Τύμβος Καστά

Η Λίνα Μενδώνη μίλησε για την μοναδικότητα του Τύμβου Καστά, ενός μνημείου που όπως τόνισε, αυτά που έχει δεν έχουν εμφανιστεί πουθενά στον κόσμο ενώ υπογράμμισε ότι το μνημείο είπε πλέον θωρακισμένο από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Το 2027 με 2028 αναμένεται να είναι επισκέψιμος για το κοινό ο Τύμβος Καστά, αυτό το παγκοσμίου ενδιαφέροντος Μακεδονικό Μνημείο, όπως είπε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που πραγματοποίησε στην Αμφίπολη συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και αρκετούς υπηρεσιακούς παράγοντες των διευθύνσεων του υπουργείου.

«Τις περισσότερες φορές τα ίδια τα μνημεία είναι αυτά τα οποία υπαγορεύουν τον χρόνο αποκατάστασης τους. Καταλαβαίνω τους ανθρώπους της περιοχής οι οποίοι βιάζονται, καθώς ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο μνημείο εξαιτίας της μοναδικότητας του αλλά και της ομορφιάς του θα προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο, όμως δεν μπορούμε να τρέξουμε τις εργασίες παρά μόνο στο βαθμό που μας υπαγορεύει η επιστήμη και η ανάγκη του ίδιου του μνημείου. Το είχα πει και την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου προκειμένου να είναι προσιτό στον κόσμο στις καλύτερες συνθήκες θα είναι έτοιμο το 2027 με 2028» είπε η κ. Μενδώνη υπογραμμίζοντας ότι το Ανάκτορο του Φιλίππου χρειάστηκε 16 χρόνια για να αποδοθεί στο κοινό όπως αντίστοιχος χρόνος ήταν και για τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε πως οι εργασίες στον Τύμβο Καστά προχωρούν κανονικά και το έργο που ήταν ενταγμένο στην προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο ολοκληρώθηκε και για το λόγο αυτό έκανε αυτοψία στο χώρο των εργασιών. «Ήδη, ετοιμάζουμε τις μελέτες», πρόσθεσε, «για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021- 2027 προκειμένου να συνεχιστεί το έργο και να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες υποδομές στον περιβάλλοντα χώρο».

Η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλο για τον Τύμβο Καστά και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα που όπως είπε σε δύσκολες εποχές, επέμενε και το ενέταξε στο ΕΣΠΑ 2014-20. Παρών στην επίσκεψη ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Η Λίνα Μενδώνη μίλησε για την μοναδικότητα του Τύμβου Καστά, ενός μνημείου που όπως τόνισε, αυτά που έχει δεν έχουν εμφανιστεί πουθενά στον κόσμο ενώ υπογράμμισε ότι το μνημείο είπε πλέον θωρακισμένο από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Όσον αφορά το ποιος είναι ο ένοικος του Τύμβου είπε ότι για αυτό θα αποφανθεί η επιστημονική κοινότητα μέσα από τη δημοσίευση των δεδομένων από τους ανασκαφείς.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε σήμερα στις Σέρρες η Yπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη βρέθηκαν και δύο οθωμανικά μνημεία στην πόλη των Σερρών. «Μέσα στο 2024 θα ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την εκπόνηση μιας νέας μελέτης αποκατάστασης αλλά και μελέτης χρήσης τους. Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας όλα τα μνημεία κάθε περιόδου αντιμετωπίζονται με τον ίδιο σεβασμό. Αυτό θα πράξουμε και για τα οθωμανικά μνημεία των Σερρών» είπε η κ. Μενδώνη σημειώνοντας ακόμη ότι μετά την αποκατάσταση των μνημείων αυτά θα δοθούν για πολιτιστική χρήση, τονίζοντας πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών έχει ανάγκη από νέους πολιτιστικούς χώρους.

Πηγή: ΕΡΤ