ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Φόβοι για νέο Μάτι – Ο χάρτης με τις 26 «νάρκες» στην Αττική

Πυρκαγιές: Φόβοι για νέο Μάτι – Ο χάρτης με τις 26 «νάρκες» στην Αττική
INTIME.

Αυτές είναι οι 26 περιοχές «υψηλού κινδύνου» για εκδήλωση πυρκαγιάς στην Αττική.

Τα 26 «εύφλεκτα» σημεία της Αττικής, ήτοι τις πλέον επικίνδυνες περιοχές για εκδήλωση μεγάλης φωτιάς παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής», σημειώνοντας παράλληλα πού απαιτείται λήψη μέτρων το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων κατοίκων αλλά και μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής.

Κατά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τουλάχιστον 26 σημεία της Αττικής χαρακτηρίζονται ως «βόμβες» και απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων, εν όψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Οι επικίνδυνες περιοχές βρίσκονται στην πλειονότητά τους στην Ανατολική Αττική, με τον «χάρτη του συναγερμού», ωστόσο, να συμπληρώνεται καθημερινά από νέους οικισμούς, τους οποίους εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές κατόπιν επιτόπιων ελέγχων ή πληροφοριών πολιτών.

Ανατολικά της Πεντέλης

Ο δασολόγος, τέως Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και τέως Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Γιώργος Καρέτσος, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τις περιοχές ανατολικά του Πεντελικού Όρους.

«Πρόκειται για όλα τα παραλιακά σημεία στην Πεντέλη και νοτιοανατολικά αυτής. Από τη Μαραθώνος και δεξιά και αριστερά, βλέπουμε πολύ μεγάλο αριθμό δόμησης –νόμιμο ή και παράνομο– μέσα στο δάσος». Βραυρώνα, Κακιά Θάλασσα, Χαμολιά, Ζούμπερι, Άγιοι Απόστολοι, Κάτω Ποσειδωνία, Διόνυσος Κερατέας, Αγία Κυριακή και Αγία Τριάδα είναι μερικοί από τους οικισμούς που τίθενται σε κατάσταση συναγερμού.

«Στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, δε, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, που έχει πρόσφατα πληρώσει το τίμημα, βρίσκεται επίσης στη λίστα υψηλού κινδύνου. Ταυτόχρονα, υπάρχει κίνδυνος και στη Δυτική Αττική, εκεί όπου ξέσπασε η πυρκαγιά της Κινέτας, ενώ, αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στα ορεινά.

Το πρόβλημα εντείνεται από την αυθαιρεσία και τη δόμηση εντός των δασών. Κυρίως, βέβαια, πρόκειται για “φτωχοκαταπατήσεις”. Πρόκεται για την περιοχή από τη Μάνδρα μέχρι τις Ερυθρές, όπου εκατέρωθεν των μεγάλων οδικών αξόνων είναι χιλιάδες χτισμένα σπίτια μέσα σε δασικές εκτάσεις και αμφιβάλλω κατά πόσον είναι νόμιμα», επισημαίνει.

Διαχείριση δασών και πρόληψη

«Η δασική υπηρεσία έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα anti–nero που καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες καθαρισμού κατά μήκος οδών κ.ά. Ωστόσο, το θέμα είναι πως ακόμη και αυτό δεν γίνεται με σωστό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, στις προστατευόμενες περιοχές έχει παρατηρηθεί μία υπερβάλλουσα επέμβαση. Όχι ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιοι καθαρισμοί δεξιά και αριστερά των δρόμων, προφανώς», τονίζει ακόμη ο κ. Καρέτσος.

«Γνωρίζουμε τα επικίνδυνα σημεία» και έχουν σχεδιασθεί έργα πρόληψης, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών

Ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελος Γκουντούφας, διαβεβαιώνει πως το Υπουργείο, σε συνεργασία με εκείνο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα έχει εντοπίσει τις επικίνδυνες περιοχές και έχει σχεδιάσει τα απαραίτητα έργα πρόληψης.

«Κυρίως αναφέρομαι σε καθαρισμούς δασικών οικοσυστημάτων, με την έννοια να αφαιρεθεί η υπερβάλλουσα καύσιμη ύλη που συσσωρεύεται και μετατρέπει το δάσος σε ζούγκλα, να συντηρηθούν οι αντιπυρικές ζώνες και όλα αυτά να γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς. Σε αρκετές από τις 32 περιοχές που είχαν καταγραφεί αρχικά, είχαν γίνει έργα τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνει.

Σχετικές ειδήσεις