ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Big brother με τρία ραντάρ για τις φωτιές στο Σέιχ Σου

Θεσσαλονίκη: Big brother με τρία ραντάρ για τις φωτιές στο Σέιχ Σου

Διαθέτουν ειδικούς ανιχνευτές καπνού ενώ θα στέλνουν εικόνα διαρκώς στο κέντρο επιχειρήσεων 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καλύπτοντας έτσι 30.000 στρέμματα του περιαστικού δάσους

Της Φανής Χαρίση

Τρία ειδικά ραντάρ, δύο σταθερά κι ένα φορητό ρίχνονται στη μάχη της πυροπροστασίας του μοναδικού και τεράστιου σε έκταση πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης, του Σέιχ Σου.

Παρότι τα τελευταία χρόνια δεν σημειώθηκε κάποια μεγάλης έκτασης πυρκαγιάς στο περιαστικό δάσος, παρά μόνο κάποια μικρά περιστατικά που ευτυχώς οι πυροσβέστες έσβησαν γρήγορα, ουδείς μπορεί να ξεχάσει την μεγάλη πυρκαγιά του 1997 που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Δείτε την gallery:

Ένα έργο που υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όμως έρχεται να προστατεύσει το Σέιχ Σου στο σύνολο της έκτασης του καθώς τοποθέτησε δύο ραντάρ τα οποία φέρουν ειδικό εξοπλισμό ανίχνευσης φωτιάς και τα οποία θα στέλνουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρήσεων του 199 της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Ακόμα στη διάθεση της Πυροσβεστική θα βρίσκεται και ένα τρίτο φορητό ραντάρ προκειμένου οι πυροσβέστες να το τοποθετούν σε σημεία που εκτιμούν ότι πρέπει να γίνεται καλύτερη επόπτευση.

«Έχουμε δύο ραντάρ τα οποία είναι σταθερά, στις θέσεις «Καμμένο» και «Κράνος» του Σέιχ Σου τα οποία έχουν τοποθετηθεί και είναι έτοιμα προς λειτουργία. Αναμένουμε την ηλεκτροδότηση από τον ΔΕΔΔΗΕ η οποία θα γίνει εντός του μήνα οπότε ξεκινώντας η αντιπυρική περίοδος την 1η Μαΐου θα δουλέψουν τα ραντάρ. Υπάρχει κι ένα τρίτο φορητό ραντάρ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από την Πυροσβεστική με τρέιλερ έτσι ώστε να πηγαίνει σε σημεία που κρίνει η Πυροσβεστική ότι θέλουν παρακολούθηση» δήλωσε στο newsbomb γενικός διευθυντής προγραμματισμούς και υποδομών και περιφερειακος συντονιστής στρατηγικής αρωγής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρίσκεται στην οδό Μαρτίου έχουν εγκατασταθεί οθόνες προκειμένου όπως είπε ο κ. Στεργιάδης «να βλέπουν οι πυροσβέστες άμεσα που υπάρχει πυρκαγιά έτσι ώστε γρήγορα να πηγαίνουν και να παρεμβαίνουν για κατάσβεση».

«Τα τρία ραντάρ καλύπτουν 30.000 στρέμματα και διαθέτουν θερμικές κάμερες με ανιχνευτές τύπου leader οι οποίοι ανιχνεύουν τον καπνό και βρίσκουν την σύσταση και που βρίσκεται το σημείο της φωτιάς. Τα ραντάρ θα ελέγχουν αδιάκοπα το Σέιχ Σου, 24 ώρες το 24ωρο κάθε μέρα ακόμα και τη νύχτα» τόνισε.

Τέλος να σημειωθεί ότι το έργο των τριών ραντάρ κόστισε περίπου 1.300.000 ευρώ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προτίθεται να εγκαταστήσει κι άλλα τέτοιου τύπου ραντάρ σε άλλα δάση της Κεντρικής Μακεδονίας όπως σε Σιθωνίας και Κασσάνδρα Χαλκιδικής.