Εφιαλτική πρόβλεψη Λέκκα: «Ο επόμενος Daniel μπορεί να χτυπήσει καλοκαίρι»

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα με ακραία φαινόμενα
Εφιαλτική πρόβλεψη Λέκκα: «Ο επόμενος Daniel μπορεί να χτυπήσει καλοκαίρι»
2'

Στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τον κύριο Λέκκα τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα προκαλούν «μεγάλες δασικές πυρκαγιές και κατολισθητικά φαινόμενα».

Μάλιστα, θεωρεί πιθανόν «ο επόμενος Daniel να είναι και το καλοκαίρι...», προσθέτοντας πως «Και ο Daniel και ο Ιανός και η πλημμύρα στην Εύβοια το 2020, ήταν Αύγουστο - Σεπτέμβριο. Δεν είναι απαραίτητο να φθάσουμε στον χειμώνα για να έχουμε τέτοια...».

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Θα μείνει στην ιστορία το φετινό καλοκαίρι

Με το θερμόμετρο να ξεπερνά σήμερα σε κάποιες περιοχές τους 30 βαθμούς, οι παραλίες γέμισαν και «δεν έπεφτε καρφίτσα».

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Mega ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς φέτος αναμένεται να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών.

Σήμερα στο Άσσος Κορινθίας το θερμόμετρο έδειξε 32 βαθμούς, στο Ηράκλειο και στη Σκάλα Μεσσηνίας πάνω από 31 και σε Σπάρτη Πιερία και Αγρίνιο πάνω από 30. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το θερμότερο των τελευταίων ετών.

«Μια τάση του καιρού για τον Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό κέντρο προγνώσεων το οποίο βλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και μάλιστα με απόκλιση η οποία πιθανόν να είναι από τις πιο σημαντικές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Δείτε το βίντεο από το βραδινό δελτίο ειδήσεων του Mega:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή