ΕΛΛΑΔΑ

Το προφίλ του εξαρτημένου ατόμου τον καιρό της κρίσης

Το προφίλ του εξαρτημένου ατόμου τον καιρό της κρίσης

Αδύναμο να εκπληρώσει τις προσωπικές του ανάγκες όπως διατροφή και στέγαση εμφανίζεται το εξαρτημένο, από ουσίες, άτομο εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, Φαίδωνα Καλοτεράκη, ο εξαρτημένος άνθρωπος αναγκάζεται να καταφύγει πλέον στο οργανωμένο έγκλημα αναζητώντας σανίδα σωτηρίας.

Το πλέον ανατριχιαστικό είναι το γεγονός ότι πλέον γνωρίζουν άνθηση οι πωλήσεις φθηνότερων ουσιών όπως κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και υγρά μπαταρίας αυτοκινήτου που προκαλούν βίαιες συμπεριφορές και έντονα συμπτώματα γήρανσης. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τραγική κυρίως στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Τα συμπεράσματα αυτά, δημοσιεύτηκαν κατά την διάρκεια της παρουσίασης των δράσεων της ομάδας εργασίας που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης για την πρόληψη των εξαρτήσεων και της νεανικής παραβατικότητας. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο δράσεις συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Το θετικό είναι ότι, σύμφωνα με τον κ. Καλοτεράκη, δεν υπάρχει καμία λίστα αναμονής στα προγράμματα απεξάρτησης του ίδιου του κέντρου αλλά και των υπολοίπων δομών.