ΕΛΛΑΔΑ

Στο εδώλιο γνωστοί επιχειρηματίες για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

Στο εδώλιο γνωστοί επιχειρηματίες για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

Σε δίκη για σωρεία κακουργημάτων παραπέμπονται μετά από 13 χρόνια επιχειρηματίες, χρηματιστές , στελέχη τραπεζών, επενδυτές κ.α για το σκάνδαλο με τις μετοχές-«φούσκες» του Χρηματιστηρίου, την περίοδο 1999-2000.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι Παναγιώτης Κονταλέξης, Παναγιώτης Πανούσης, Γιώργος Μπατατούδης, Κωνσταντίνος και Χρυσή Στέγγου, Σπύρος Τασόγλου, Δημήτρης Ράνιος κ.α

Ειδικότερα, με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών το οποίο αριθμεί 900 σελίδες παραπέμπονται να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 49 άτομα για τα κακουργήματα της απάτης κατʼ επάγγελμα και συνήθεια, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεσης 19 δισεκατομμυρίων δραχμών (57 εκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα «σκοπός των κατηγορουμένων ήταν με τη δημοσίευση και τη διάδοση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος. Προηγουμένως, πέτυχαν να πλήξουν την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα των πληροφοριών της χρηματιστηριακής αγοράς καθώς οι καταχωρημένες στους πίνακες τιμές των μετοχών αλλά και άλλοι συναλλασσόμενοι που δεν γνώριζαν τις μεθοδεύσεις, θεωρούσαν τις ανακοινωθείσες τιμές ως αντιπροσωπευτικές της πραγματικής αξίας των μετοχών».

Όπως είναι γνωστό την υπόθεση του Χρηματιστήριου είχε χειριστεί η καταδικασμένη για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα, πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια η οποία είχε καταλήξει μόνο σε πλημμεληματικές κατηγορίες.

Ωστόσο, το 2006 ο φάκελος του Χρηματιστηρίου άνοιξε και πάλι με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Λακαφώση ο οποίος ζήτησε τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων συγκεκριμένων προσώπων. Αρχικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη 67 άτομα.

Στη συνέχεια όμως ασκήθηκε αναίρεση κατά του βουλεύματος και η όλη υπόθεση παραπέμφθηκε για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών το οποίο τελικά με πολυσέλιδο βούλευμά του «στέλνει» οριστικά στο εδώλιο 49 άτομα.