ΕΛΛΑΔΑ

Καίγεται η Ελλάδα για 5η μέρα

Καίγεται η Ελλάδα για 5η μέρα

Περισσότερες από 300 πυρκαγιές - Για εμπρησμό μιλούν οι ΑρχέςΚρανίου τόπος η Χίος

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός πυρκαγιών που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα.

Οι Αρχές μιλούν πλέον ανοιχτά για έργο εμπρηστών στις πυρκαγιές της Χίου, της Ζακύνθου και της Πελοποννήσου, ενώ ήδη ο αρμόδιος υπουργός κ. Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει τη συνδρομή της ΕΥΠ για τον εντοπισμό των δραστών.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε τρεις ημέρες ξέσπασαν 282 πυρκαγιές, 589 φωτιές μέσα σε 10 ημέρες και ακόμη 16 μόνο το πρωί της Τρίτης.

«Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ενδείξεις – αν όχι αποδείξεις- εμπρησμών εκ προθέσεως. Για το λόγο αυτό έχω ζητήσει ήδη πέρα από τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας τη βοήθεια της ΕΥΠ. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Κρανίου τόπος η Χίος

Βιβλική είναι η καταστροφή στο νησί της Χίου όπου η φωτιά μαίνεται για 5η συνεχόμενη μέρα, έχοντας ωστόσο περιοριστεί στο βόρειο τμήμα του νησιού με διάσπαρτες εστίες. Επί τόπου επιχειρούν 2 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, τα οποία συνδράμουν τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Η επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς βρίσκει τους κατοίκους του πανέμορφου νησιού να μετρούν τις πληγές τους.

Η οικονομική και οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 120.000 στρέμματα δάσους και εκτιμάται ότι το 30% των μαστιχόδεντρων έχουν υποστεί ζημιές.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρίσκεται στη Χίο προκειμένου να αποτιμήσει τις ζημιές και τις αποζημιώσεις των παραγωγών.

Μέτωπα σε όλη τη χώρα

Στο μέτωπο της Ζακύνθου έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς η πύρινη λαίλαπα κατακαίει ότι έχει απομείνει από το Κορακονήσι, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είχε καεί και πριν ένα χρόνο. Συνολικά στο νησί τα μέτωπα είναι έξι.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 30 οχήματα με 120 πυροσβέστες και 56 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη.

Χθες ξέσπασαν δύο νέες πυρκαγιές στο πευκοδάσος στις Άνω Βολίμες και στο Κορακονήσι. Τέσσερις ακόμη πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη από την Δευτέρα στην Έξω Χώρα, τον

Υπεράγαθο και τις Ορθωνιές, περιοχές οι οποίες ουσιαστικά απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Η πυρκαγιά στη Μεσσηνία με κυριότερο μέτωπο στον Αυλώνα Τριφυφυλλίας πάει σύμφωνα με την πυροσβεστική καλύτερα και εκφράζεται αισιοδοξία ότι με τη βοήθεια του καιρού θα τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο. Καλή εικόνα και στην πυρκαγιά που μαίνεται στην Αρχαία Νεμέα. Χθες λόγω της φωτιάς διεκόπη για αρκετές ώρες η κυκλοφορία από το 108ο ως το 125ο χιλιόμετρο, ενώ σήμερα διεξάγεται από μια λωρίδα κυκλοφορίας.

Διαβάστε επίσης: Βαίνει προς ύφεση η Χίος – Μάχη σε Ζάκυνθο και Νεμέα

Πυρκαγιές σε Μεσσηνία και Ζάκυνθο

Ο Δένδιας επιστρατεύει την ΕΥΠ για τον εντοπισμό των εμπρηστών

Η καταστροφή της Χίου