ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Συμβουλές σε φορείς για τα συσσίτια σε απόρους

ΕΦΕΤ: Συμβουλές σε φορείς για τα συσσίτια σε απόρους

Ενημερωτική συνάντηση έκανε χθες ο ΕΦΕΤ με φορείς που παρέχουν συσσίτια ή / και λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία. Η εκδήλωση έγινε προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν τόσο οι απλοί πολίτες όσο και οι υπεύθυνοι των εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα που αφορούν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε συσσίτια και μονάδες διανομής τροφίμων σε απόρους.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ παρουσίασαν τις προτάσεις τους με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας των παρεχόμενων τροφίμων στα συσσίτια.

Την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για εθελοντές – χειριστές τροφίμων και υπευθύνους σε συσσίτια απόρων από εθελοντές εκπαιδευτές, εγγεγραμμένους στα Μητρώα Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ. Για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης έχει ήδη παραχθεί στοχευμένο εκπαιδευτικό υλικό από την Υπηρεσία μας που διενεμήθη στους παρισταμένους.

Παρουσιάστηκαν οι διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων που σιτίζονται στα συσσίτια, ο συνδυασμός τροφίμων που μπορεί να μεγιστοποιήσει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, προτάσεις για συνδυασμό τροφών σε ένα πιάτο / πακέτο φαγητού και ελάχιστος αριθμός μερίδων διαφόρων τροφών ώστε να καλύπτονται καθημερινά κάποιες βασικές ανάγκες. Τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας με διαιτολόγους και μάγειρες για σχεδιασμό μενού που να καλύπτει (και να μην υπερκαλύπτει σε κάποιες περιπτώσεις) τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και να ελαχιστοποιεί την ένδεια τους σε περιπτώσεις υποσιτισμού / ανεπάρκειας τροφίμων.

Τέλος, οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής τροφίμων καθώς και παραγωγής /διάθεσης μαγειρεμένων γευμάτων.