ΕΛΛΑΔΑ

Σφοδρή αντίδραση της ΠΝΟ στις απαιτήσεις των ακτοπλόων

Σφοδρή αντίδραση της ΠΝΟ στις απαιτήσεις των ακτοπλόων

Τις έντονες αντιδράσεις των ναυτεργατικών σωματείων, έχουν προκαλέσει τα αιτήματα των ακτοπλόων στη χθεσινή συνάντηση με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία έγινε προκειμένου να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τα πληρώματα των πλοίων.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) ζήτησε μείωση των οργανικών συνθέσεων στα πληρώματα των πλοίων που εκτελούν άγονες γραμμές, μείωση κατά 15% των μισθών στο ξενοδοχειακό προσωπικό, αλλά και μείωση κατά 30% του προσωπικού της ίδιας κατηγορίας πάνω στο πλοίο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος επισήμανε ότι «για άλλη μια φορά διατυπώνεται η θέση των εφοπλιστών η οποία οδηγεί σταδιακά στον αφελληνισμό της ακτοπλοΐας, όπως ήδη έχει γίνει με την ποντοπόρο και κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για τις θέσεις εργασίας των χιλιάδων Ελλήνων ναυτεργατών που απασχολούνται στην ακτοπλοΐα».

«Οι αξιώσεις των εφοπλιστών γίνονται σε μια στιγμή που η ανεργία στον κλάδο των θαλαμηπόλων έχει εκτοξευθεί στο 40%, με 800 ανέργους μέλη της ΠΕΑΘΕΝ να αναζητούν εναγωνίως εργασία για τη συντήρηση των ιδίων και των οικογενειών τους», τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Θαλαμηπόλων-Αρχιθαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού.

Η ΠΝΟ με σημερινή της ανακοίνωση, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στον κοινωνικό διάλογο για τη ναυτεργασία, θεωρώντας τον αποπροσανατολιστικό. Τονίζει δε ότι κυρίαρχο και μείζονος σημασίας γεγονός, αποτελεί η συλλογική διαπραγμάτευση για την ανανέωση των σχετικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με τις αντίστοιχες εφοπλιστικές ενώσεις.