ΕΛΛΑΔΑ

Την επανεξέταση για το ΕΕΤΗΔΕ ζητά η Συνήγορος του Πολίτη

Την επανεξέταση για το ΕΕΤΗΔΕ ζητά η Συνήγορος του Πολίτη

Την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων, που εξακολουθούν να υπάρχουν και σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού.

Η Συνήγορος του Πολίτη, σε πρόσφατη επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρει τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν και ζητά την παρέμβασή του, ενώ τονίζει με έμφαση ότι «πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξης του φόρου, με γνώμονα τις αρχές της νομιμότητας, της δικαιοσύνης και αναλογικότητας της φορολόγησης». Στην επιστολή της, η κ. Σπανού προτείνει:

α. Να προβλεφθεί διαδικασία διόρθωσης του ΕΕΤΗΔΕ των ετών 2011 και 2012 στις ΔΟΥ, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έγιναν οι διορθώσεις που ζήτησαν οι πολίτες μέσω των δήμων και δεν υπήρξε ανάλογος συμψηφισμός στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η μη διόρθωση της τιμής ζώνης, την ορθότητα της οποίας οι δήμοι όλης της χώρας όφειλαν να ελέγξουν και σε περίπτωση σφάλματος να διορθώσουν ανεξάρτητα από την υποβολή σχετικής αίτησης των πολιτών.

β. Να μην επιβαρυνθούν με ΕΕΤΗΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν ζητήσει τη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε χρόνο προγενέστερο της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 αλλά το αίτημά τους ικανοποιήθηκε από τη ΔΕΗ σε μεταγενέστερο χρόνο.

γ. Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καθυστέρησης αποστολής από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προς τις ΔΟΥ των αιτήσεων που υπέβαλαν οι πολίτες ηλεκτρονικά έως 20.3.2012, για μείωση του τέλους, επικαλούμενοι αδυναμία καταβολής του.

Τέλος η Συνήγορος του Πολίτη, αφού σημειώνει ότι «δεν παραγνωρίζει τους έκτακτους δημοσιονομικούς λόγους που οδήγησαν στην επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ», προσθέτει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή, «από την πολύχρονη εμπειρία της στις δομές και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, είχε επισημάνει εγκαίρως ότι η προβλεπόμενη διαδικασία για τον υπολογισμό και την είσπραξη του τέλους θα επέφερε ιδιαίτερες δυσλειτουργίες, οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων