ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα ανεργίας και για ελεύθερους επαγγελματίες

Επίδομα ανεργίας και για ελεύθερους επαγγελματίες

-Ποια είναι τα κριτήρια και πόσοι θα είναι τελικά οι δικαιούχοι

-Από 180 έως 360 ευρώ τα χρήματα που θα παίρνουν

-Κλιμακωτή αύξηση του επιδόματος ανάλογα με τα έτη ασφάλισης

Επίδομα ανεργίας θα παίρνουν πλέον και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, ή να διακόψουν τη δραστηριότητα τους.

Το μέτρο της καταβολής επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, θα συζητηθεί σήμερα σε ευρεία σύσκεψη στις 12.00 στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, υπό τον αρμόδιο υπουργό Ιωάννη Βρούτση.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι διοικήσεις του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι καταβολής του επιδόματος.

Το ποσό θα ξεκινά από τα 180 ή 200 ευρώ, και θα φτάνει έως τα 360 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι εργαζόμενοι.

Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΕ, είναι μικρότερο απ΄ αυτό του ΟΑΕΔ, μιας και οι εισφορές που πληρώνουν στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι μικρότερες απ΄αυτές που καταβάλουν στον ΟΑΕΔ οι εργαζόμενοι για την ανεργία.

Η διάρκεια του επιδόματος, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ωστόσο όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», εξετάζεται να ξεκινά από τους τρεις μήνες, και ανάλογα με τα κριτήρια των δικαιούχων, να φτάνει μέχρι και τον ένα χρόνο.

Τα κριτήρια για την καταβολή επιδόματος

Ελάχιστο χρόνο πληρωμής εισφορών στον ΟΑΕΕ, που εξετάζεται να είναι από πέντε χρόνια και πάνω. Όσο αυξάνονται τα χρόνια καταβολής, τόσο θα προσαυξάνεται και το ποσό του επιδόματος.

Κλιμακωτή αύξηση του βοηθήματος έως 360 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Ελάχιστη διάρκεια καταβολής του επιδόματος τους τρεις μήνες, και μέγιστη τους δώδεκα μήνες (για εξαιρετικές περιπτώσεις).

Για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, βρίσκονται ήδη στην ουρά δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, ωστόσο δεν θα ξεπεράσουν τους 15.000 αυτοί στους οποίους θα καταβληθεί, μιας και τα διαθέσιμα του ΟΑΕΕ δεν επαρκούν.