Κινδυνεύουν με απόλυση 3.500 δημόσιοι υπάλληλοι

Newsroom Newsroom

Κινδυνεύουν με απόλυση 3.500 δημόσιοι υπάλληλοι

Πλεονάζοντες θεωρούνται εκατοντάδες υπάλληλοι σε τέσσερα υπουργεία

To πράσινο φως δόθηκε χθες για αλλαγές στη δομή των υπηρεσιών των υπουργείων Εργασίας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης.

Στα νέα οργανογράμματα θα προβλέπεται μείωση δομών που θα φθάνει ακόμη και στο 50%, συμπαρασύροντας, όπως είναι φυσικό – και χιλιάδες υπαλλήλους. Ένα μεγάλο μέρος αυτών περιμένουν εσωτερικές μετακινήσεις, ενώ εκτιμάται πως τουλάχιστον 3.500 υπάλληλοι θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό, εργαζόμενοι οι οποίοι θα βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από το Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απέκλεισε - για την ώρα - τουλάχιστον το ενδεχόμενο απολύσεων, ερωτηθείς σχετικά μετά τη συνεδρίαση, ωστόσο και με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι που είναι πλεονάζοντες θα μπουν άμεσα σε καθεστώς διαθεσιμότητας, θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο να μπορέσουν να μετακινηθούν στο σύνολό τους σε κενές θέσεις άλλων φορέων, εντός ενός έτους όπως αναφε΄ρει ρεπορτάζ της Ημερησίας. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανατοποθέτησης, ούτε για τους 2.000 υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο τέλος του 2012.

Συγκεκριμένα, βάση των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο Υπουργείο Εργασίας υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 37%. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει μείωση των οργανικών μονάδων κεντρικής υπηρεσίας και περιφερειακών υπηρεσιών κατά 58%. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η μείωση των οργανικών μονάδων φθάνει το 26% και στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης υπάρχει μείωση της τάξης του 53%.

Από τις μειώσεις δομών στα υπουργεία αναμένεται να εξοικονομηθούν περί τα 18 εκατομμύρια ευρώ, μέσω μισθωμάτων και περικοπής θέσεων ευθύνης. Βάση προγραμματισμού η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ακολουθήσουν ανακοινώσεις για ακόμη πέντε υπουργεία, Εξωτερικών, Υγείας, Εσωτερικών, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας. Παράλληλα, στα χέρια του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Βαρτζόπουλου βρίσκονται τα οργανογράμματα των «ευαίσθητων» υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη ενώ ξεχωριστή διαδικασία προβλέπεται για τα πολυδαίδαλα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Παιδείας. Σημειώνεται δε, πως ήδη έχουν εγκριθεί και παρουσιαστεί οι εκθέσεις αξιολόγησης δομών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved