ΕΛΛΑΔΑ

Μάνατζερ στα νοσοκομεία

Μάνατζερ στα νοσοκομεία

Ρόλο μάνατζερ θα κληθούν να αναλάβουν οι νέοι διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων, των οποίων οι θέσεις προκηρύσσονται σήμερα.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, απηύθυνε έκκληση σε όποιον θέλει να προσφέρει και να «δουλέψει αμισθί» στην κρίσιμη αυτή στιγμή που περνά η χώρα.

Η προκήρυξη αφορά 87 διοικητές και 93 υποδιοικητές, οι οποιοι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες για την οικονομική και λειτουργική διαχείριση των νοσοκομείων, με στόχο την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Για την επιλογή των νέων μάνατζερ θα ληφθούν υπόψιν η εκπαίδευσή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα μεταπτυχιακά τους, οι γνώσεις διοίκησης, οικονομικών και πληροφορικής, ενώ θα συνεκτιμηθεί και η εμπειρία του εξωτερικού.

Για το σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε επιτροπή αξιολόγησης υπό τον γενικό γραμματέα Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη, τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ Παν. Σκανδαλάκη, τον καθηγητή Βιοχημείας Θαν. Παπαβασιλείου, εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και της ΓΣΒΕΕ.

Ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι υπάρχουν περιορισμοί αυστηροί για προσλήψεις στο δημόσιο, όμως στην υγεία θα υπάρξει εξαίρεση σε ότι αφορά μόνο για να ανοίξουν κλινες ΜΕΘ που σήμερα δεν λειτουργούν, αλλά και για να καλυφθούν ανάγκες σε περιοχές όπως η νησιωτική χώρα.

Συνολικά στόχος είναι φέτος οι προμήθειες των νοσοκομείων να μειωθούν στα 2 δις. ευρώ από 2,2 δις. ευρώ πέρυσι, με μείωση υλικών και προμηθειών.

Μιλώντας για τις εφημερίες, ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε πως δεν έμεινε εφημερία απλήρωτη το 2012 και δεν θα μείνει απλήρωτη ούτε και φέτος. Σημείωσε όμως, ότι στόχος είναι να μειωθούν από τα 320 εκ. ευρώ πέρυσι, στα 300 εκ. ευρώ φέτος.

Σε ότι αφορά την παιδοκαρδιοχειρουργική μονάδα του νοσοκομείου Αγ . Σοφία, ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε πως το Ωνάσειο δεν έχει αφήσει ακάλυπτο κανένα παιδί, και εκεί έχουν νοσηλευτεί 50 παιδιά με ασφάλιση και 41 χωρίς ασφάλιση.

Ενώ σε ότι αφορά το Αττικό νοσοκομείο, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με τα ράντζα μειώνεται την επόμενη ημέρα, μετά την εφημερία και πρόσθεσε πως θα βελτιωθούν οι συνθήκες στο νοσοκομείο, με τη μεταφορά προσωπικού από το νοσοκομείο Αγ. Βαρβάρα.