ΕΛΛΑΔΑ

Στο Άγιο Όρος ο Ρώσος Πατριάρχης

Στο Άγιο Όρος ο Ρώσος Πατριάρχης

Με λαμπρότητα και ιδιαίτερες τιμές υποδέχθηκαν οι μοναχοί του Αγίου Όρους τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, κατά την άφιξή του στην Αθωνική Πολιτεία.


Τον Ρώσο Πατριάρχη υποδέχθηκαν τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας και στη συνέχεια τελέστηκε προς τιμήν του επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό με τις περίφημες αγιογραφίες του Εμμανουήλ Πανσέλληνου όπου φυλάσσεται και η θαματουργός εικόνα του «Άξιον Εστί».

Στη λειτουργία χοροστάτησε ο ίδιος ο Πατριάρχης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα και η ανταλλαγή δώρων στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Επιστασίας.

Οι Αγιορείτες του δώρισαν μεταξύ άλλων μία μεγάλη εικόνα του «Άξιον Εστί» και έναν πίνακα με θέμα την απελευθέρωση του Αγίου Όρους.

Αντιφωνώντας τον πρωτεπιστάτη Μάξιμο, ο κ. Κύριλλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις σύγχρονες απειλές και προκλήσεις που δέχεται η Ορθοδοξία στη χώρα του και κάλεσε τους πατέρες να προσεύχονται για τους Ρώσους Ορθοδόξους.

Ο Πατριάρχης Μόσχας μίλησε επίσης για τους μακραίωνους ιστορικούς και τους στενούς πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν το Άγιο Όρος με τον ορθόδοξο ρωσικό λαό και ευχαρίστησε τους αγιορείτες για τη δική τους πνευματική συμβολή, «στην αναγέννηση της Αγίας Ρωσίας» και στην άνθηση της ρωσικής εκκλησίας μετά τις κοσμογονικές αλλαγές της δεκαετίας του ΄90 και την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος.

«Γι αυτό σας παρακαλώ πάρα πολύ να προσεύχεστε θερμώς για την πατρίδα μας, για τη χώρα μας, ώστε να μην κλονιστεί η πίστη του λαού μας με νέες μετατροπές και με νέους πειρασμούς», τόνισε καθώς όπως είπε, «καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες στη σημερινή εποχή προς καταστροφή της Ορθοδοξίας εις τη χώρα μας».

«Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα. Η ρωσική εκκλησία έχει ποιμαντική ευθύνη επί πολλών χωρών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και άλλων χωρών. Η κατάσταση που βρίσκεται η Ορθοδοξία σε αυτές τις χώρες επηρεάζουν κατά πολύ την Ορθοδοξία και στον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε για να προσθέσει:

«Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι είμαστε ομοϊδεάτες στα πιο σοβαρά και επίκαιρα ζητήματα. Εμείς έχουμε μια κοινή ιδέα και αντίληψη της ιστορίας και του παρόντος, είμαστε ομοϊδεάτες και στις ελπίδες μας για το μέλλον. Εύχομαι ο Θεός να κρατήσει περαιτέρω και στο μέλλον ακλόνητους δεσμούς μεταξύ της Αγίας Ρωσίας και του Αγιωνύμου Όρους, επ' αγαθώ της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, επ' αγαθώ της Ορθοδοξίας σε κάθε ορθόδοξο έθνος».

Στην προσφώνησή του ο πρωτεπιστάτης Μάξιμος τόινσε μεταξύ άλλων: «Ηγείσθε μιας Εκκλησίας, Μακαριώτατε, η οποία προήλθε από το Βυζάντιον, και το ωμόφορον της Μητρός ημών Εκκλησίας του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου, εις την οποίαν έχει την πνευματικήν αναφοράν του ο Ιερός 'Αθως, και υπό την σκέπην του οποίου, ως νέα κιβωτός των ιστορικών και πνευματικών παραδόσεων πορεύεται μέχρι σήμερον».
Εκτός από τον πρωτεπιστάτη, τον Πατριάρχη Κύριλλο προσφώνησαν ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου που εκπροσώπησε την κυβέρνηση και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μητροπολίτης Απόστολος.

Το απόγευμα ο κ. Κύριλλος και η ακολουθία του αναχώρησαν για την Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονα όπου και θα διανυκτερεύσουν.