ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Εκμεταλλεύονταν ηλικιωμένους και απέσπασαν 3.500 ευρώ

Λάρισα: Εκμεταλλεύονταν ηλικιωμένους και απέσπασαν 3.500 ευρώ

Εξαρθρώθηκε η εγκληματική ομάδα, η οποία έκανε κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στη Λάρισα


Ταυτοποιήθηκαν τρία μέλη της, όλοι Έλληνες, ηλικίας 28, 40 και 22 ετών, από τους οποίους συνελήφθη ο 40χρονος.

Εξιχνιάσθηκαν μέχρι στιγμής τέσσερις περιπτώσεις απάτης και κλοπής σε βάρος ηλικιωμένων, ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό που πήραν οι δράστες με το πρόσχημα της διευθέτησης δήθεν οφειλών συγγενικών προσώπων των θυμάτων, είναι 3.540 ευρώ.

Σε βάρος των μελών της σπείρας σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση - συμμορία, της απάτης, της απόπειρας απάτης και της κλοπής κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Οι περιπτώσεις που εξιχνιάσθηκαν είναι οι παρακάτω:

- Το πρωί της 30-05-2013, ο 22χρονος με άλλο μέλος της ομάδας πλησίασαν 85χρονη έξω από το σπίτι της και με το πρόσχημα της τακτοποίησης οφειλής συγγενικού της προσώπου στην εφορία, κατάφεραν να της πάρουν το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ.
- Την ίδια μέρα, το πρωί, ο 40χρονος με έναν ακόμη συνεργό του πλησίασαν 82χρονο και του πήραν 500 ευρώ, για τακτοποίηση δήθεν οφειλής συγγενικού προσώπου του ηλικιωμένου σε εμπορικό κατάστημα
- Το πρωί της 05-06-2013 ο 22χρονος προσποιούμενος το μηχανικό αυτοκινήτων και με το πρόσχημα ότι συγγενικό πρόσωπο 83χρονου του όφειλε χρήματα, επιχείρησε να του πάρει το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ, όμως ο ηλικιωμένος κατάλαβε την απάτη, με αποτέλεσμα ο 22χρονος να διαφύγει με αυτοκίνητο όπου τον περίμενε ο συνεργός του .
- Το πρωί της 06-06-2013 στη Λάρισα, ο 28χρονος πήγε στο σπίτ 85χρονης και προσποιούμενος ότι είναι εφοριακός υπάλληλος, ζήτησε από την ηλικιωμένη το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ, ως δήθεν οφειλή συγγενικού της προσώπου. Η ηλικιωμένη του παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 640 ευρώ, ενώ ο 28χρονος κατάφερε να κλέψει χωρίς να γίνει αντιληπτός, τα δεύτερα κλειδιά του σπιτιού.
Στη συνέχεια, ύστερα από προτροπή του 28χρονου, η ηλικιωμένη τον ακολούθησε, για να διευθετήσουν την υποτιθέμενη οφειλή. Αφού απομακρύνθηκαν πεζοί από το σπίτι, ο 28χρονος συναντήθηκε με τον 40χρονο συνεργό του και ζήτησε από την 85χρονη να περιμένει για να τακτοποιήσει μόνος του την οφειλή, αποχωρώντας μαζί με το συνεργό του.
Με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλεύτηκε την απουσία της ηλικιωμένης από το σπίτι της, επέστρεψε σε αυτό και χρησιμοποιώντας τα κλειδιά που είχε κλέψει λίγο νωρίτερα, μπήκε μέσα και έκλεψε επιπλέον το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ κι ένα ασύρματο τηλέφωνο. Ο 40χρονος δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη το βράδυ της 07-06-2013 στη Βέροια, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας.

Προανάκριση κάνει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να ταυτοποιηθούν τυχόν άγνωστα μέλη της εγκληματικής ομάδας, αλλά και να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή της σε άλλα παρόμοια αδικήματα.