ΕΛΛΑΔΑ

«Κολλάει» η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

«Κολλάει» η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Τα χέρια ψηλά σηκώνουν χιλιάδες φοροτεχνικοί σχετικά με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων για το 2012, καθώς οι παλινωδίες του συστήματος taxis έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως πολλά λογιστικά γραφεία προσπαθούν να κάνουν μαζική υποβολή δηλώσεων καθημερινά μετά τα μεσάνυχτα προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ηλεκτρονικό σύστημα, γεγονός πάντως που δεν πρόκειται όπως τονίζουν να λύσει το πρόβλημα. Για το σκοπό αυτό, ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών παράταση της διαδικασίας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα βασικά επιχειρήματα των φοροτεχνικών είναι 8 και αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης τους με το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν:

- Υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός συνταξιούχων που δεν έχουν λάβει βεβαιώσεις αποδοχών από τα ασφαλιστικά τους ταμεία ή έχουν λάβει λάθος σημειώματα.

- Το σύστημα εμφανίζει σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα πρόβλημα στην υποβολή δηλώσεων, αναφέροντας μηνύματα όπως «Error 500-- Internal Server Error» - «Σας ζητάμε συγνώμη! Δεν μπορούμε να εμφανίσουμε την ιστοσελίδα που ζητήσατε (Κωδικός σφάλματος 500)» κ.α.

- Εν μέσω υποβολής φορολογικών δηλώσεων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επέλεξε να κλείσει το σύστημα για 5 ώρες προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης των υπηρεσιών. Το ίδιο πρόβλημα, αναμένεται να αντιμετωπίσουν και όσοι προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στις 23 Ιουλίου, 22 και 27 Αυγούστου.

- Μόλις χθες μεταφέρθηκαν τα ποσά των τόκων τραπεζικών καταθέσεων στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1, στο οποίο πάντως υπάρχουν ακόμα ζητήματα με τους κωδικούς 433, 569 και 659 που ενδεχομένως να προκαλέσουν σύγχυση.

- Υπάρχουν ακόμα τράπεζες που δεν έχουν στείλει βεβαιώσεις για την αποπληρωμή δανείων μέσα στο 2012.

- Χάος επικρατεί ακόμα και στην παραλαβή των ειδικών κλειδάριθμων που απαιτούνται προκειμένου όλοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ηλικιωμένοι αλλά και νέοι άνω των 18 ετών αναμένουν για ώρες στις ουρές των εφοριών προκειμένου να αποκτήσουν τους απαραίτητους κωδικούς. Την ίδια στιγμή, δεν έχει παραληφθεί μεγάλο μέρος των σχετικών συστημένων επιστολών με τον ειδικό κλειδάριθμο.

- Όσοι θελήσουν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό σημείωμα, θα συναντήσουν την άρνηση του συστήματος, καθώς όπως έχει διευκρινιστεί "η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί μόλις ελεγχθούν όλα τα στοιχεία που δήλωσαν και ταυτοποιηθούν από τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων και των επιχειρήσεων.

- Και φυσικά, το αυτονόητο. Έχουν συμπέσει όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις στο ίδιο διάστημα με αποτέλεσμα οι πολίτες να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και κυριολεκτικά να έχουν χάσει τη... μπάλα σχετικά με το τι πρέπει να πληρώσουν και πότε. Αξίζει να τονιστεί πως έρχονται κατά κύματα τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2011, 2012 και 2013 συν όσα ληξιπρόθεσμα μπορεί να έχει να καταβάλει ο κάθε φορολογούμενος.