ΕΛΛΑΔΑ

Βρέθηκε κάσκα αεροπόρου από το 1969

Βρέθηκε κάσκα αεροπόρου από το 1969

Μετά από 44 χρόνια, βρέθηκε κάσκα πεσόντα αεροπόρου σε χαράδρα στο οροπέδιο Δίκτη του Ηρακλείου, από μέλος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας που έδηξε να ευαισθητοποιείτε για το συμβάν.

Η ιστορία σύμφωνα με το prismanews.gr έχει ως εξής: 30 Ιανουαρίου 1969. Δυο Βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-84F Thundestreak της 340 Μοίρας Διώξεως / Βομβαρδισμού απογειώνονται από την 115 Πτέρυγα Μάχης των Χανίων, για την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής. Πετούν πάνω από το οροπέδιο Λασιθίου, μέσα σε έντονες καιρικές συνθήκες και ομίχλη.

Η ρεαλιστική εκπαίδευση των Ελλήνων ιπταμένων και η άσκηση προσβολής στόχων εδάφους καταλήγει σε τραγωδία καθώς τα δύο αεροπλάνα συντρίβονται στο όρος Δίκτη, μέσα σε μια απόκρημνη χαράδρα.Οι δύο χειριστές, ο υποσμηναγός Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και ο ανθυποσμηναγός Αντώνιος Πιπεράκης βρίσκουν ακαριαίο θάνατο.Τα αεροσκάφη διαλύονται, ενώ κλιμάκιο της αεροπορίας που έφτασε στο σημείο αργότερα, περισυλλέγει τους σωρούς των δύο ιπταμένων. Ο Νικολακόπουλος, με καταγωγή από την Πάτρα, και ο Πιπεράκης, με καταγωγή τα Ακούμια Ρεθύμνου, πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Με απόφασή του, το ΔΣ της ΕΑΑΑ Ηρακλείου, αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη των δύο αεροπόρων, ενώ σε συνεργασία με τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργο Μηλιαρά, αποφασίστηκε η τοποθέτηση επιτύμβιας πλάκας στο Ηρώο του χωριού Καμινάκι, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο πτώσης των αεροσκαφών.

Η εκδήλωση, όπως αναφέρει o πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας κ. Μανόλης Φρουδάκης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013, στον συγκεκριμένο χώρο.

Να σημειωθεί ότι τα συντρίμμια κατέληξαν περίφραξη και στέγες στα μιτάτα! Επιτακτική θεωρείτε η άμεση περισυλλογή των συντριμμιών, από το σημείο της τραγωδίας και της μεταφοράς τους είτε στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι, είτε στην Μονάδα από την οποία επιχειρούσαν, την 115 Πτέρυγα Μάχης των Χανίων.

Όσο παραμένουν στο σημείο (το δύσβατο της περιοχής δε νομίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει σοβαρή δικαιολογία) η μνήμη των δύο παλικαριών θα εξακολουθήσει να προσβάλλεται.