ΕΛΛΑΔΑ

Με την υπογραφή των γονέων η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Με την υπογραφή των γονέων η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών για τα παιδιά όλων των βαθμίδων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία ήδη από τις 19 Σεπτεμβρίου, οποιοσδήποτε μαθητής μπορεί να πάρει απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, αρκεί να δηλώσει ότι τη ζητεί για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας ο μαθητής πρέπει να καταθέσει την αίτηση κατά την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς, με επικυρωμένη υπογραφή και των δύο γονέων.

Η ρύθμιση ήρθε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, για το οποίο είχαν εκδοθεί τρεις αλλεπάλληλες -μερικώς αντικρουόμενες- οδηγίες από το 2008, οι οποίες καθιστούσαν υποχρεωτικό το μάθημα για κάθε παιδί που επισήμως θεωρείτο ορθόδοξο, βάσει της λογικής της επικρατούσας θρησκείας, ενώ ανάγκαζε όσους δεν ήταν ορθόδοξοι, να το δηλώσουν, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη διδασκαλία.

Το γεγονός είχε προκαλέσει την αντίδραση του Συνήγορου του Πολίτη, αφού έφταναν σε αυτόν καταγγελίες για διευθυντές σχολείων, οι οποίοι ζητούσαν ρητή δήλωση σχετικά με το θρήσκευμα γονιών και παιδιών.

Ο Συνήγορος θεώρησε πως ο ομολογιακός -κατηχητικός- χαρακτήρας του μαθήματος είναι που επιτάσσει την απλή απαλλαγή χωρίς να χρειάζεται να δηλωθεί ο λόγος της απαλλαγής, αφού αυτό θα παραβίαζε τα ατομικά δικαιώματα των μαθητών και των γονιών τους. Το μάθημα, όμως, είναι ταυτόχρονα και υποχρεωτικό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της ομαλής λειτουργίας του σχολικού προγράμματος.

Εδώ και χρόνια έχει παρατηρηθεί, οι μαθητές της Γ' Λυκείου να ζητούν απαλλαγή στη μέση της χρονιάς προκειμένου να μην έχουν να διαβάσουν για άλλο ένα μάθημα, δεδομένης της πίεσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το υπουργείο φαίνεται να βρίσκει τη χρυσή τομή με την παραπάνω εγκύκλιο, η οποία ουσιαστικά κατέστησε υποχρεωτικό το μάθημα εκ νέου.