ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από πρώην εργαζόμενους της ΕΤ3

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από πρώην εργαζόμενους της ΕΤ3

Σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για το κλείσιμο της ΕΡΤ πραγματοποίησαν απόψε στη Θεσσαλονίκη πρώην εργαζόμενοι στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση, με πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από το κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», στο πλαίσιο της συμμετοχής των δημοσιογράφων της Ελλάδας στην παγκόσμια ημέρα: "Ξεσηκωμός για τη Δημοσιογραφία" (Stand Up for Journalism που έχουν ορίσει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕFJ).

Οι πρώην εργαζόμενοι- δημοσιογράφοι και τεχνικοί - άνοιξαν στην είσοδο του κινηματοθεάτρου πανό, ενώ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έκλεισαν με τσιρότα τα στόματά τους.

Η 5η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα δράσης για την προώθηση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και διαμαρτυρίας, "για τη δραματική κρίση που αντιμετωπίζουν από την υπερβολική εμπορευματοποίηση, την πολιτική πίεση, την πτώση του βιοτικού επιπέδου, τις κακές συνθήκες εργασίας και τις βίαιες επιθέσεις σε όλο τον κόσμο", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η IFJ.

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών υπογραμμίζει ότι η εκστρατεία "Stand up for Journalism" αναδεικνύει τόσο την κοινωνική όσο και την επαγγελματική κρίση της σύγχρονης δημοσιογραφίας και παραπέμπει σε ανακοίνωση της IFJ η οποία επισημαίνει πως αντιστεκόμενοι οι δημοσιογράφοι για τα δικαιώματα τους, αντιστέκονται επίσης για τις πολιτικές ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. "Γι΄ αυτό η δράση μας σήμερα (περισσότερο από ποτέ) αποτελεί έκκληση προς τους άλλους εργαζόμενους και προς κάθε ομάδα της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και στην πολιτική κοινότητα στο σύνολό της", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της IFJ.

Μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ακολούθησε, στην αίθουσα «Αλέξανδρος», η προβολή της ταινίας: «Ο Μεγάλος ύπνος», του Χάουαρντ Χοκς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αυτοδιαχειριζόμενου Σινεμά της ΕΡΤ3, στη Θεσσαλονίκη.