ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κύμα απομακρύνσεων στο Δημόσιο – Ποιοι θα φύγουν

Νέο κύμα απομακρύνσεων στο Δημόσιο – Ποιοι θα φύγουν

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας/ κινητικότητας 12.500 υπάλληλοι

Νέο «σαφάρι» ξεκινάει στο Δημόσιο αφού θα πρέπει να εντοπιστεί το νέο κύμα διαθεσιμότητας και να συμπληρωθεί λίστα με 11.000 δημόσιους υπαλλήλους που θα απολυθούν το 2014 βάσει της μνημονιακής δέσμευσης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παρουσιάσει τις ενέργειες της κυβέρνησης για τις 4.000 απολύσεις που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του 2013, εκ των οποίων ένα τμήμα θα υλοποιηθεί στις αρχές του 2014.

Η παράταση αφορά κυρίως τους εργαζόμενους (130 υπάλληλοι) στο ΤΕΟ και σε άλλους μικρούς οργανισμούς (περίπου 230 υπάλληλοι), η κατάργηση ή συγχώνευση των οποίων θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου που θα κατατεθεί εντός του μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις για το 2014, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας/ κινητικότητας 12.500 υπάλληλοι -κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ και τους ΟΤΑ.

dimosioapoluseis4

Στο πρόγραμμα των απολύσεων για το 2014 πρόκειται να ενταχθούν 11.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο αριθμός αυτός θα προέλθει σε σημαντικό ποσοστό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό θα προέλθει από τις ομάδες δημοσίων υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και θα έχει παρέλθει το χρονικό περιθώριο του 8μηνου για την τοποθέτησή τους σε άλλες θέσεις, μέσω του προγράμματος κινητικότητας.

Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται μεταξύ άλλων οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ, υπάλληλοι από δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.

Από κόσκινο όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου

Σχετικά με τις 11.000 απολύσεις, όπως έχει περιγράψει ο αρμόδιος υπουργός, θα προέλθουν από την κατάργηση και τον περιορισμό «μικρών, μεσαίων και μεγάλων» Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, στο πλαίσιο της αξιολόγησης όλων των Νομικών Προσώπων και των Ανώνυμων Εταιρειών του Δημοσίου.

Επίσης, απολύσεις θα προκύψουν και από ένα απροσδιόριστο, ακόμη, ποσοστό των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, που δεν θα τοποθετηθούν σε νέες θέσεις, ενώ η ηγεσία του ΥΔΜΗΔ ποντάρει για την επίτευξη του στόχου και στην επιτάχυνση απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Από τους διαθέσιμους υπαλλήλους, οι πρώτοι υποψήφιοι προς απόλυση προέρχονται από τις κατηγορίες των σχολικών φυλάκων και των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης, των οποίων η 8μηνη διάρκεια της διαθεσιμότητας λήγει τον Μάρτιο.

dimosio-660 9

12.500 διαθεσιμότητες ως τον Μάρτιο

Για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 ακόμη υπαλλήλων, η τρόικα, σύμφωνα με το ΥΔΜΗΔ, έχει δώσει άτυπη παράταση μέχρι τον Μάρτιο. Ήδη, πάντως, έχει αρχίσει να υλοποιείται ο σχεδιασμός για την άντληση του μεγαλύτερου τμήματος εξ αυτών από το υπουργείο Υγείας, μέσω της μετατροπής του ΕΟΠΥΥ από φορέα παροχής υπηρεσιών σε αγοραστή υπηρεσιών, καθώς και από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας.

Ανεξάρτητα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, δηλωμένος στόχος του ΥΔΜΗΔ είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, ο οποίος όμως, όπως υποστηρίζεται, δεν θα συνδέεται με απολύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ετοιμάζουν τη λίστα των 11.000 απολύσεων για το 2014

Μητσοτάκης:Εντός 15 ημερών οι αιτήσεις προσωπικού από διαθεσιμότητα

Διαδημοτική κινητικότητα για τη μέγιστη εξυπηρέτηση των Δήμων

Δημόσιο: Λουκέτο σε 74 φορείς – Στο στόχαστρο 25.000 υπάλληλοι

Διευκρινίσεις Μητσοτάκη για την κινητικότητα-Πού θα γίνουν απολύσεις