ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Κεφαλονιά: Μη κατοικήσιμα δεκάδες σπίτια στο Ληξούρι

Σεισμός Κεφαλονιά: Μη κατοικήσιμα δεκάδες σπίτια στο Ληξούρι

Εκκενώθηκε οικισμός εξαιτίας πτώσης βράχων - Στους δρόμους οι κάτοικοι

Στο "χορό" των μετασεισμών βρίσκεται το τελευταίο 24ωρο η Κεφαλονιά μετά τα 5,8 ρίχτερ που ταρακούνησαν το νησί λίγο πριν τις 4 το απόγευμα της Κυριακής. Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 90 μετασεισμοί έως 5,1 ρίχτερ.

Μεγάλες είναι οι ζημιές όχι μόνο σε παλιά σπίτια αλλά και σε νεόδμητα. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε προσωρινά ο οικισμός Αθέρας, που βρίσκεται 14 χιλ. από το Ληξούρι, εξαιτίας της πτώσης βράχων.

Εξάλλου, προβλήματα στα κτίρια των δικαστηρίων, του Γηροκομείου, της παλιάς Νομαρχίας και 2-3 σχολείων στο Ληξούρι, διαπίστωσαν οι έλεγχοι που πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών στο νησί.

katastrofes argostoli10 b2

ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, το μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στην πόλη του Ληξουρίου, καθώς, μέχρι τις 15.00 το απόγευμα, από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί σε 70 σπίτια, τα 40 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ από τα 21 δημόσια κτίρια του νησιού που ελέχθησαν, τα 4 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και άλλα 4 έχουν σχετικό πρόβλημα.

Ο κ. Σιμόπουλος διευκρίνισε ότι γενικώς τα κτίρια που είχαν φέροντα οργανισμό από μπετόν δεν έχουν πρόβλημα, άντεξαν το σεισμό.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και εφόσον κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις στεγαστικής αρωγής.

Όσοι κάτοικοι δε μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους γιατί έχουν υποστεί ζημιές, θα μείνουν σε δυο πλοία που επιστρατεύτηκαν για να τους φιλοξενήσουν. Πρόκειται για το Superfast 11 με 700 κρεβάτια και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1300. Το Superfast έχει ήδη δέσει στο λιμάνι του Αργοστολίου.

seismos kefalonia 1

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Τσελέντης: «Θα υπάρξει και νέος μεγάλος μετασεισμός»

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, τόνισε πως ο χθεσινός σεισμός ήταν 50 φορές μικρότερος από αυτόν του 1953 και πως δεν πρέπει να γίνεται καμμία σύγκριση των δύο περιστατικών. Στην συνέχεια ο κ. Τσελέντης είπε ότι τα φαινόμενα κύλησαν ομαλά, καθώς ο ίδιος ανέμενε μετασεισμούς των πέντε Ρίχτερ, τα οποία και σημειώθηκαν.

Στην συνέχεια προχώρησε στην εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα σημειωθεί κι άλλος μεγάλος σεισμός, ωστόσο καθησύχασε τον κόσμο λέγοντας ότι όσοι έχουν καινούργιας κατασκευής σπίτια θα πρέπει να γυρίσουν σπίτια τους καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από πνευμονία εάν μένουν και κοιμούνται έξω με το κρύο.

Κώστας Παπαζάχος: «Δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός

270114071941 1210

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δήλωσε, χθες βράδυ, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.

Εξαιτίας του σεισμού, αναβάλλεται η εξεταστική στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα για μια εβδομάδα, ενώ σήμερα και μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ζημιών θα είναι κλειστά τα σχολεία του νησιού καθώς και οι δημοτικοί αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι.

Διαβάστε επίσης:

Κεφαλονιά: Σε εξέλιξη η απογραφή των ζημιών

Κεφαλονιά: Περισσότεροι από 40 μετασεισμοί μετά τα 5,8 Ρίχτερ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Τσελέντης: «Θα υπάρξει και νέος μεγάλος μετασεισμός» (vid)

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός στη Δυτική Ελλάδα

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κεφαλονιά

Ακης Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός