ΕΛΛΑΔΑ

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους μετασεισμούς στην Κεφαλονιά

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους μετασεισμούς στην Κεφαλονιά

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι σεισμός της Κυριακής στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος προσέθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα περιλαμβάνει και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Αύριο θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα, αν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ της Κυριακης ήταν ο κύριος» ανέφερε ο κ. Παπαδοπουλος, ενώ σημείωσε ότι με βάση την εξέλιξη της μετασεισμικης δραστηριότητας όλα συνηγορούν στο ότι ήταν ο κύριος...»

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στην Κεφαλονιά δήλωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι μακρά και αρκετά πλούσια, αλλά δεν θα καταγραφούν μεγάλα μεγέθη σεισμών. «Δεν θα ξεπεράσουν οι δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, αναφερόμενος στους ελέγχους των μηχανικών, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί δημόσια κτίρια και 140 ιδιωτικές κατοικίες και στα μισά από αυτά τα κτίρια εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα μικρό ή μεγάλο.

Επισήμανε, επίσης, ότι στα περισσότερα δημόσια κτίρια οι έλεγχοι έχουν τελειώσει, ενώ μεταξύ άλλων θα επανελεγχθούν το δικαστικό μέγαρο και δυο σχολεία στο Ληξούρι για να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλα για χρήση ή όχι.

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολη νύχτα για χιλιάδες Κεφαλονίτες

Κεφαλονιά: Σε εξέλιξη η απογραφή των ζημιών

Κεφαλονιά: Περισσότεροι από 40 μετασεισμοί μετά τα 5,8 Ρίχτερ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Τσελέντης: «Θα υπάρξει και νέος μεγάλος μετασεισμός» (vid)

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός στη Δυτική Ελλάδα

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κεφαλονιά

Ακης Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός