ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη ο «φόβος και ο τρόμος» των ηλικιωμένων

Συνελήφθη ο «φόβος και ο τρόμος» των ηλικιωμένων

Δύο ομάδες οι οποίες φέρονταν ότι λήστευαν ηλικιωμένους σε διάφορες περιοχές της χώρας και οδηγούς ταξί στην περιοχή της Αττικής, εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία.


Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ, η πρώτη εγκληματική ομάδα διέπραττε συστηματικά ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων με τη χρήση υπνωτικών ουσιών. Συνελήφθησαν συνολικά τέσσερις Ρομά, τρεις γυναίκες κι ένας άνδρας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, πλαστογραφία και παραβάσεις του νόμου «περί ναρκωτικών». Εξιχνιάστηκαν συνολικά 43 υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της σπείρας, προσποιούνταν τους υπαλλήλους αλυσίδων super market, πολυκαταστημάτων ή διαφημιστικών εταιρειών, οι οποίοι διαφήμιζαν χυμούς ή άλλα προϊόντα ή προσέφεραν δώρα από δήθεν διαγωνισμούς. Όταν κατάφερναν να μπουν στο σπίτι, έριχναν υπνωτικές ουσίες στο νερό ή στον καφέ τους ή στους χυμούς που διαφήμιζαν. Στη συνέχεια και ενώ οι παθόντες βρίσκονταν υπό την επήρεια των υπνωτικών, οι δράστες τούς εκμαίευαν την ακριβή θέση όπου φύλασσαν χρήματα, κοσμήματα, τιμαλφή και γενικά ήδη αξίας, τα οποία στη συνέχεια αφαιρούσαν.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας αποτελούμενης από Ρομά, που δρούσε τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2013, διαπράττοντας συστηματικά ληστείες σε βάρος οδηγών ταξί στην περιοχή της Αττικής. Συνελήφθη για τη συμμετοχή του σε αυτήν, ένας 23χρονος, και αναζητούνται έξι. Σύμφωνα με την αστυνομία, μέλη της οργάνωσης, συνήθως δύο με τρία άτομα, επιβιβάζονταν από διάφορες περιοχές της Αττικής σε ταξί και ζητούσαν από τον οδηγό να τους μεταφέρει στους καταυλισμούς Ρομά στην περιοχή του Ζεφυρίου και των Αχαρνών. Κατά την άφιξή τους σε προκαθορισμένα σημεία, όπου τους ανέμεναν συνεργοί τους, αφαιρούσαν από τον οδηγό χρηματικά ποσά και διάφορα άλλα αντικείμενα με την απειλή ή χρήση βίας και στη συνέχεια διέφευγαν.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε στον ανακριτή για κύρια ανάκριση και στη συνέχεια προφυλακίστηκε, ενώ για τους υπόλοιπους αναμένεται η έκδοση σχετικών ενταλμάτων σύλληψης.