ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν έτοιμο τα ελληνικό «Αλκατράζ» για τους τρομοκράτες

Σχεδόν έτοιμο τα ελληνικό «Αλκατράζ» για τους τρομοκράτες

Έτοιμη σε λίγο καιρό θα είναι η πρώτη φυλακή υψίστης ασφαλείας της χώρας, τύπου Γ, όπου θα κρατούνται κατάδικοι ή υπόδικοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές θα εξαιρούνται για τον χρόνο κράτησης τους εκεί, από το καθεστώς άδειας, δηλαδή δεν θα παίρνουν καθόλου άδειες.

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και καθορίζει ποιοι θα μεταφερθούν εκεί καθώς και το καθεστώς χορήγησης των αδειών τους :

-Οι κατάδικοι ή υπόδικοι για αδικήματα όπως τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία κλπ θα φιλοξενούνται υποχρεωτικά 10 χρόνια εκεί χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας, και η κράτηση τους θα επανεξετάζεται τότε με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δυο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α η ΄Β τύπου τότε οι αιτήσεις για άδεια θα επανελέγχονται όπως και σήμερα από το Συμβούλιο των φυλακών. Επίσης θα είναι περιορισμένη πλέον η τηλεφωνική και δια ζώσης επικοινωνία με τους συγγενείς τους.

-Οι κατάδικοι που κατηγορούνται για άλλα αδικήματα αλλά κρίνονται επικίνδυνοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας και θα μπορεί να παρατείνεται η κράτηση τους επί 2 χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων (βιαιοπραγίες κ.α).

Όσοι κρατούμενοι είναι ήδη καταδικασμένοι και εκτίουν ποινές κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες ή άλλα αδικήματα τέτοιας βαρύτητας θα μεταφερθούν μεν στις φυλακές ύψιστης ασφαλείας αλλά ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής τους δεν θα είναι 10ετια αν αυτή έχει ήδη εκτιθεί αλλά θα ανανεώνεται ανά διετία όπως προβλέπει ο νέος νόμος. Το ίδιο θα ισχύει και για το καθεστώς αδειών τους.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ: Φυλακές... κολαστήρια!

Τα ηνία των φυλακών σε πρώην δικαστές και απόστρατους αξιωματικούς

Ρoή Ειδήσεων