ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση 7 δισ. ευρώ διεκδικεί η Ελλάδα από γερμανικό κολοσσό για τα υποβρύχια

Αποζημίωση 7 δισ. ευρώ διεκδικεί η Ελλάδα από γερμανικό κολοσσό για τα υποβρύχια

Η Ελλάδα κατέθεσε αγωγή σε βάρος μίας από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της Γερμανίας για τα τέσσερα υποβρύχια που δεν έπλευσαν ποτέ και ζητάει αποζημίωση 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Telegraph.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι η περίπλοκη υπόθεση των υποβρυχίων που έχει απειλήσει την τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, έγινε σύμβολο των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Επίσης η Telegraph δημοσιεύει και φωτογραφίες των υποβρυχίων που παραμένουν ανολοκλήρωτα σε ελληνικό ναυπηγείο, 15 χρόνια μετά την παραγγελία τους.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή και διεκδικεί αποζημίωση επτά δισεκατομμυρίων ευρώ από την ThyssenKrupp Marine Systems και την Abu Dhabi Mar, την αμυντική βιομηχανία και το ναυπηγείο που είναι υπεύθυνα για την παραγγελία.

Στα έγγραφα των 200 σελίδων που εστάλησαν στο Διεθνές Δικαστήριο Διακανονισμών, αναφέρεται ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας αλλά και η θέση της στο ΝΑΤΟ, υπονομεύτηκαν από την αποτυχία των εταιρειών να παραδώσουν τα υποβρύχια.

«Το ζήτημα είναι τόσο ευαίσθητο, που θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε ακόμα υψηλότερη οικονομική αποζημίωση από τους Άραβες και τους Γερμανούς, γιατί τα υποβρύχια σχετίζονται με το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, τη θέση της στο ΝΑΤΟ και το γεγονός ότι η χώρα περιμένει την οριστικοποίηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που έχει φέρει αρκετούς επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στους φυσικούς πόρους της», είπε στην εφημερίδα πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Διακανονισμών, αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Ελλάδας να μεταφέρει τις ευθύνες για τις υπερβολικές δαπάνες της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης αναφέρει ότι το κόστος της παραγγελίας των υποβρυχίων ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή τριπλάσιο του ποσού που απαίτησε η τρόικα να εξοικονομήσει η ελληνική κυβέρνηση από τη μείωση των συντάξεων.

Διαβάστε επίσης:

C-130 φόρτωναν τα ελληνικά ΑΤΜ με δισεκατομμύρια – Όλο το θρίλερ

Το χρέος φέρνει… πρόωρες εκλογές