ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινος εφιάλτης σε Κρήτη και Ζάκυνθο

Πύρινος εφιάλτης σε Κρήτη και Ζάκυνθο

Σε «συναγερμό» η Πυροσβεστική λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και την ισχυρών ανέμων

-Σε ποιες περιοχές προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Μάχη με τις πύρινες φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, τόσο στην Κρήτη, όσο και στη Ζάκυνθο, όπου από την Πέμπτη βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά. Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή Χανδρά, στη Σητεία η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο σοβαρή, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η πυρκαγιά καίει ελιές και θάμνους και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν δυνάμεις από το Ηράκλειο και την Ιεράπετρα, αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού, υπάλληλοι του Δήμου αλλά και εθελοντές από την περιοχή, ενώ επιχείρησε και πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση συμμετέχουν 23 οχήματα της Πυροσβεστικής με 55 άνδρες, 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, έξι υδροφόρες των γειτονικών δήμων, δύο οχήματα του στρατού, δύο ελικόπτερα καθώς επίσης εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Και άλλα πύρινα μέτωπα

Πέρα από τη μεγάλη φωτιά στον Χανδρά που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με το Cretalive, η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει φωτιές που ξέσπασαν και σε άλλα σημεία του νησιού που ωστόσο βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν γρήγορα να περιορίσουν τις φλόγες που ξέσπασαν στην περιοχή Δράσι κοντά στα Λακώνια και στο Στόμιο της Ιεράπετρας καθώς επίσης και τις εστίες που εκδηλώθηκαν στον Άγιο Μύρωνα και στις Μοίρες.

Πύρινος εφιάλτης και στη Ζάκυνθο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση τα ξημερώματα της Παρασκευής στην περιοχή Κορακονήσι Ζακύνθου. Σύμφωνα, με την Πυροσβεστική υπηρεσία Ζακύνθου, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 00:20, ενώ στο σημείο επιχειρούν 15 άντρες με οκτώ οχήματα, δύο υδροφόρες του δήμου και ένα ελικόπτερο.

Οι προσπάθειες για τον έλεγχο της πυρκαγιάς συνεχίζονται κάτω από το τις οδηγίες του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, πύραρχου, Νικόλαου Ρουμελιώτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φλόγες δεν απειλούν σπίτια.

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για όλα τα πελάγη. Σύμφωνα με αυτό, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι 7 έως 8 μποφόρ.

Στο Κεντρικό Αιγαίο, οι άνεμοι θα έχουν την ίδια ένταση, όπως και στο Ικάριο, στην θάλασσα Σάμου, στην θάλασσα Ρόδου.

Επίσης άνεμοι 8 μποφόρ θα πνέουν στο ανατολικό Κρητικό, στο Καρπάθιο και στην θάλασσα Καστελορίζου.

Πού προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, πολύ υψηλό κίνδυνο (κατηγορία 4) αντιμετωπίζουν οι εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής και Νήσων,
  • Περιφέρεια Κρήτης,
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα),
  • Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου),
  • Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων,
  • Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας,
  • Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας,
  • Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας,
  • Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δείτε το βίντεο από το sitiapress

Διαβάστε επίσης:

«Τρύπωσαν» σε κοσμηματοπωλείο νύχτα και περίμεναν τον ιδιοκτήτη μέχρι το πρωί! (pics)

ΔΕΗ: Νέες διακοπές ρεύματος απόψε το βράδυ

Βάσεις 2014: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν

«Συναγερμός» στη Ρόδο: 24ωρες περιπολίες εξαιτίας ενδεχόμενων πυρκαγιών