ΕΛΛΑΔΑ

Δίνουν 7 εκατ. Ευρώ για κάμερες σε σχολεία και παιδικές χαρές

Δίνουν 7 εκατ. Ευρώ για κάμερες σε σχολεία και παιδικές χαρές

Έδιωξαν δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες και αντικαθιστούν με... κάμερες

Σε εφαρμογή αναμένεται να θέσει το επόμενο διάστημα ο δήμος Αθηναίων ένα “Έξυπνο Κέντρο Επιχειρήσεων” - όπως το χαρακτηρίζει - με 80 κάμερες σε σχολεία και παιδικές χαρές.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Καμίνης εκτιμά ότι θα καλύψει το κενό ασφάλειας από την κατάργηση των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής Αστυνομίας.

Το κτίσιμο και η συντήρηση του Έξυπνου Κέντρου Επιχειρήσεων θα κοστίσουν σε πρώτη φάση περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ η σχετική συζήτηση προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για τον τρόπο που μεθοδεύτηκε.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με παλαιότερες αποφάσεις της έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο μέτρο αυτό και έχει επιτρέψει τις κάμερες σε παιδικές χαρές ή σχολεία, μόνο κατά τις ώρες που θα είναι κλειστά.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν διευκρινίζεται από τον Δήμο Αθηναίων που αναζητά εναγωνίως λύσεις ενόψει έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ο όρος Έξυπνο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕ) ακούστηκε για πρώτη φορά πέρυσι και σε εποχή μάλιστα που δεν είχε ακόμη καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία ούτε είχαν απομακρυνθεί οι σχολικοί φύλακες, ενώ τονίζει ότι τότε δεν είχε περιγραφεί το αντικείμενο του έργου με την τοποθέτηση καμερών ούτε καν το ποσό που θα έπρεπε να επενδυθεί.

Η εισήγηση, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, είχε γίνει από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού τον Ιούνιο του 2013 και η απόφαση ελήφθη αργότερα από το δημοτικό συμβούλιο, όπου το ΕΚΕ περιγραφόταν ως ένα σύστημα που θα συλλέγει και θα καταγράφει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα αιτήματα και τις καταγγελίες των πολιτών, καθώς και την επεξεργασία-συντονισμό των ενεργειών από πλευράς των αρμοδίων.

Αυτό που είχε αποφασισθεί ήταν να αναθέσει ο δήμος το όλο έργο με προγραμματική συμφωνία στη θυγατρική του εταιρεία ΔΑΕΜ (πρώην Διεύθυνση Μηχανογράφησης).

Έρχεται νέο C4I

Στη διακήρυξη του ΔΑΕΜ γίνεται αναλυτική περιγραφή ενός συστήματος που θα συλλέγει υλικό από 80 κάμερες, ενώ σε ένα σημείο γίνεται λόγος για επεκτασιμότητα του συστήματος που θα επιτρέπει τη διαχείριση τουλάχιστον 10.000 οπτικών αισθητήρων σε ένα ενιαίο σύστημα.

Τα μεγέθη θυμίζουν το εγχείρημα του C4I ενώ οι υποδομές έχουν αναπτυχθεί σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.

Το κόστος

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το κόστος σε πρώτη φάση θα αγγίξει τα 4,3 εκατ. Ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από δικαίωμα προαίρεσης πρόσθετου κόστους 2,58 εκατ. Ευρώ.

Το δικαίωμα προαίρεσης θα αφορά σε τριετή συντήρηση του έργου μετά τη λήξη της εγγύησης αλλά και σε επέκταση του φυσικού αντικειμένου κατά 30%.

Διαβάστε επίσης:

Πότε ξεκινούν και επίσημα τα σχολεία

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι αναπληρωτές στα σχολεία

Ιστορική και θρησκευτική διαστρέβλωση στα σχολικά βιβλία