ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Οριστική απόλυση δικαστικού που παρενοχλούσε σεξουαλικά τον γιο του

ΣτΕ: Οριστική απόλυση δικαστικού που παρενοχλούσε σεξουαλικά τον γιο του

Εκτός δικαστικού σώματος οριστικά και αμετάκλητα σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τέθηκε 49χρονος, πρώην Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων που σύμφωνα με τη σε βάρος του δικογραφία υποχρέωνε τον τότε 5χρονο γιο του να δέχεται τις σεξουαλικές του ορέξεις.

Ο εν λόγω τέως δικαστικός λειτουργός εξέτισε την ποινή της κάθειρξης των 6 ετών στις φυλακές της Χαλκίδας που του είχε επιβληθεί για την πράξη αυτή.

Ο τέως δικαστικός λειτουργός, τον Φεβρουάριο του 2012, καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε κάθειρξη 6 ετών και 3ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, για «αποπλάνηση ανηλίκου μη συμπληρώσαντος το 10ο έτος της ηλικίας του κατ' εξακολούθηση».

Η υπόθεση έγινε γνωστή, όταν το 2001 η πρώην σύζυγός του Ε.Π. κατέθεσε σε βάρος του μήνυση για αποπλάνηση του ανηλίκου παιδιού τους.

Ο επίμαχος Πρωτοδίκης, σύμφωνα με τη δικογραφία ,υποχρέωνε το 5χρόνο, τότε, γιο του, όταν τον φιλοξενούσε σπίτι του, καθώς ήταν διαζευγμένος, να του ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του επιθυμίες, λέγοντας του, μεταξύ άλλων, πως αν δεν δεχόταν «δεν θα του έπαιρνε το απόγευμα παγωτό», ενώ τον υποχρέωνε ακόμη και εκβιαστικά, να δέχεται τις σεξουαλικές του επιθυμίες.

Μετά την καταδίκη του άσκησε αναίρεση στο 'Αρειο Πάγο κατά της εφετειακής απόφασης, αλλά οι αρεοπαγίτες απέρριψαν το αίτημά του, ενώ, στην συνέχεια, ζήτησε από τον 'Αρειο Πάγο την επανάληψη της ποινικής διαδικασίας, αλλά το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο, απέρριψε και πάλι την αίτησή του.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, ο τέως δικαστικούς λεπτουργός υποστήριξε ότι υπήρξε σκευωρία της πρώην συζύγου του και μητέρας του παιδιού του, ενώ ανέφερε ότι το παιδί του αντιμετωπίζει προβλήματα αντιληπτικής ανικανότητας.

Ανέφερε επίσης στο ΣτΕ, ότι πλανήθηκαν τα ποινικά δικαστήρια της πατρίδας του, κάτι, που είχε ως συνέπεια να παραβιαστεί το δικαίωμα της δίκαιης δίκης, που προστατεύεται και κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, αλλά και άλλες διατάξεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου .

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην απόφαση της Ολομέλειας ότι μετά την αμετάκλητη ποινική καταδίκη του σε κάθειρξη 6 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 3 χρόνια, η «τυχόν παραμονή του στην υπηρεσία θα έθιγε σοβαρά το κύρος της Δικαιοσύνης και θα καθιστούσε αδύνατη την άσκηση των δικαστικών του καθηκόντων».

Έτσι, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι: «πρέπει να παυθεί οριστικώς», ενώ απέρριψε το αίτημα του πρώην Πρωτοδίκη να ανασταλεί η διαδικασία ενώπιον του ΣτΕ, μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), στο οποίο έχει προσφύγει.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν το αίτημα αναστολής της διαδικασίας με το επιχείρημα ότι το ΕΔΔΑ δεν έχει αρμοδιότητα και δεν μπορεί να ακυρώσει ή να αναιρέσει απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων.

Διαβάστε επίσης:

Εύβοια: Παραμένει ατιμώρητος ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας

Κρήτη: Στο νοσοκομείο με εγκαύματα οδηγός αυτοκινήτου

«Σαφάρι» των Αρχών για τους Έλληνες παιδόφιλους