ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Ανασκαφές έφεραν στο φως μεγαλειώδες μινωικό κτίριο (photos)

Κρήτη: Ανασκαφές έφεραν στο φως μεγαλειώδες μινωικό κτίριο (photos)

Μετά από πέντε και πλέον εβδομάδες ανασκαφής, το ήδη μεγάλο κτίριο της Ζωμίνθου στα 1187μ. ύψος επεκτάθηκε με την αποκάλυψη νέων χώρων.

Στις νέες ανασκαφές που έγιναν υπό τη διεύθυνση της Έφης Σαπουνά Σακελλαράκη ,η οποία συνεχίζει το έργο του συζύγου της, Γιάννη Σακελλαράκη, με πλήθος νέων αρχαιολόγων ,τεχνιτών, αρχιτεκτόνων και επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων, αποκαλύφθηκαν 6 θύρες στον κεντρικό διάδρομο μήκους 25 μ.

Οι θύρες οδηγούν προς τα ανατολικά και δυτικά διαμερίσματα τα οποία είναι προς το παρόν εκατό στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, ενώ παράλληλα άλλοι διάδρομοι δημιουργούν μια λαβυρινθώδη εντύπωση.

Κάτω από τους τοίχους του νέου ανακτόρου αποκαλύφθηκαν αίθουσες με ισχυρές βάσεις κιόνων του τέλους των παλαιών ανακτόρων, ενώ μια άλλη υπόστυλη αίθουσα αποκαλύφθηκε σε χώρο στο νότιο τμήμα του κτηρίου. Σημειώνεται ότι σε 2 από τις 6 βάσεις κιόνων που αποκαλύφθηκαν, διατηρήθηκε το κατώτερο τμήμα του ξύλινου κίονα. Πολλά είναι επίσης τα κλιμακοστάσια που βρέθηκαν στις φετινές ανασκαφές, συμπληρώνοντας αυτά που είχαν βρεθεί στις ανασκαφές του 1990 από τον Γιάννη Σακελλαράκη.

iuyityi

Έξω και βόρεια από το κεραμικό εργαστήριο αποκαλύφθηκε κεραμικός κλίβανος που τμήμα είχε επίσης αποκαλυφθεί στις ανασκαφές του 1990. Σε χώρο βόρεια του φωταγωγού αποκαλύφθηκε αγωγός ύδρευσης με πλακοειδείς λίθους, ο οποίος συνεχίζεται και στο διάδρομο δυτικά των εργαστηρίων.

Γενικά η αρχιτεκτονική του κτιρίου της Ζωμίνθου είναι πολυδαίδαλη με τοίχους τοιχογραφημένους, συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Τα ευρήματα και φέτος είναι εξαιρετικά σημαντικά: χάλκινα αντικείμενα μεταξύ των οποίων διπλός χάλκινος πέλεκυς, που συμπληρώνει τη σειρά των χάλκινων που βρέθηκαν κατά την περσινή ανασκαφική περίοδο, ομοιώματα μικρών εγχειριδίων, ίδιου τύπου με αυτού στο Ιδαίο Άντρο. Ακόμη βρέθηκε σημαντική σφραγίδα με γυναίκα η οποία έχει κεφάλι πουλιού και για χέρια φτερά, κάτι που συναντάται στα σφραγίσματα της Αγ.Τριάδας και της Ζάκρου. Επίσης πλήθος από ενδιαφέροντα κεραμικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων πυριατήριο, όμοιο με αυτό που απαντά στην τοιχογραφία της Θήρας με τη μικρή ιέρεια.

Το κτίριο αυτό με τη σημαντική οικοδομική σύλληψη στο σχέδιο, τον τρόπο δόμησης και το πλήθος των σημαντικών ευρημάτων, δεν μπορεί παρά να ανήκει σε σημαντικό πρόσωπο που διαχειριζόταν τον πλούτο του Ιδαίου Άντρου, όταν σε αυτό δεν υπήρχε πρόσβαση λόγω των καιρικών συνθηκών.
Ίσως ανήκε σε κάποιο μέλος της δυναστείας της Κνωσού από το οποίο προερχόταν το ιερατείο.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής συντηρήθηκαν οι υψηλοί τοίχοι από ειδικό τεχνίτη της Κνωσού, ενώ τα σημαντικότερα ευρήματα, αφού συντηρήθηκαν, μεταφέρθηκαν στο μουσείο Ρεθύμνου.

Πηγή: cretalive.gr

Διαβάστε ακόμα:

Κεφαλονιά: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω εμπρηστής

Ροή Ειδήσεων