ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΦΙΑ: Λάθη επί λαθών στα εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ: Λάθη επί λαθών στα εκκαθαριστικά

Σήριαλ χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των πολιτών με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθώς και τα νέα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν εχθές στο Taxinet περιέχουν λάθη

Συγκεκριμένα φορολογούμενοι που έχουν ήδη πληρώσει ολόκληρο το φόρο ή την πρώτη από τις πέντε αρχικές δόσεις που είχαν καθοριστεί (προτού αλλάξουν δηλαδή σε έξι), διαπίστωσαν με έκπληξη ότι στα νέα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις που αναρτήθηκαν στο Taxisnet δεν έχουν αφαιρεθεί τα ποσά του φόρου που έχουν ήδη καταβάλει.

Οι φορολογούμενοι αναζητώντας στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Taxisnet το νέο ειδοποιητήριο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ είδαν ότι αναγράφεται ως οφειλόμενο - και πληρωτέο σε 6 μηνιαίες δόσεις - ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ αν και αυτό έχει ήδη εξοφληθεί στο σύνολό του ή κατά το 1/5 με βάση το αρχικό ειδοποιητήριο των 5 δόσεων.

Δηλαδή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην ανάρτηση των νέων ειδοποιητηρίων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ χωρίς να λάβει υπόψη της τα ποσά του φόρου που έχουν ήδη καταβληθεί και να τα συμψηφίσει με τις υπόλοιπες δόσεις σε περίπτωση που έχει πληρωθεί η πρώτη αρχική δόση του φόρου, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα μπουν στη διαδικασία να τυπώσουν το νέο τους εκκαθαριστικό θα πρέπει να ξαναελέγξουν από την ερχόμενη Δευτέρα τυχόν αλλαγές στα ποσά της οφειλής, αν έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος και να ξαναελέγξουν για νέες διορθώσεις στο ύψος της οφειλής τους από Οκτώβριο. Άγνωστο παραμένει επίσης αν και ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές λόγω κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων ή λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Πάντως, σε μια άλλη εφαρμογή που υπάρχει στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα Taxisnet και στην οποία αναγράφονται οι πάσης φύσεως φορολογικές οφειλές τους που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί, τα ποσά του ΕΝΦΙΑ εμφανίζονται να έχουν εξοφληθεί κανονικά είτε στο σύνολό τους είτε κατά το 1/5, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Τα νέα ειδοποιητήρια εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ αναγράφουν έξι αντί για πέντε μηνιαίες δόσεις και ενημερώνουν τους φορολογούμενους ότι πρέπει να τις πληρώσουν στις ακόλουθες ημερομηνίες:

- Την 1η δόση έως τις 30/09
- Την 2η δόση έως την 31/10
- Την 3η δόση έως τις 28/11
- Την 4η δόση έως τις 31/12
- Την 5η δόση έως την 30/01 του 2015 και
- Την 6η και τελευταία δόση έως τις 27/02 του 2015.

Κάθε μία από τις μηνιαίες δόσεις που αναγράφουν τα νέα ειδοποιητήρια είναι μειωμένη σε σύγκριση με την κάθε δόση που ανέγραφαν τα προηγούμενα ειδοποιητήρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα νέα ειδοποιητήρια οι οφειλές παραμένουν ίδιες, όμως οι δόσεις έχουν αυξηθεί από 5 σε 6, δηλαδή κάθε βεβαιωμένη οφειλή ΕΝΦΙΑ έχει διαιρεθεί πλέον με το 6 αντί με το 5. Π.χ., αν ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ είναι 200 ευρώ και το προηγούμενο ειδοποιητήριο ανέγραφε ότι μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις των 40 ευρώ εκάστη (200/5=40), το νέο ... «ραβασάκι» αναγράφει 6 δόσεις των 33,33 ευρώ εκάστη (200/6=33,33).

Ποιοι θα λάβουν νέα εκκαθαριστικά
Η «διόρθωση» του αριθμού των δόσεων είναι το πρώτο βήμα. Οι δόσεις έχουν διαμορφωθεί με βάση το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε στις 31 Ιουλίου 2014. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που αναγράφεται μπορεί να αλλάξει για:

  • Όσους έχουν οικόπεδο σε περιοχή εντός σχεδίου οικισμού αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να δουν τα νέα εκκαθαριστικά από την ερχόμενη Δευτέρα.
  • Όσους έχουν κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για ολόκληρο το 2013.
  • Όσους δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή 100% επειδή πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή για οικονομικά αδύναμες ομάδες φορολογουμένων.
  • Αυτούς που έχουν υποπέσει σε λάθη ή έχουν κάνει παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 των ετών 2005-2014 με συνέπεια να έχουν χρεωθεί με μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ και να απαιτείται πλέον η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων για την εκ νέου εκκαθάριση του φόρου.

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να βρει και να εκτυπώσει το νέο ειδοποιητήριο των 6 δόσεων, στο διαδίκτυο και στον λογαριασμό του στο σύστημα Taxisnet, με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους:

  • Μέσα από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» και την εντολή «εκτύπωση ειδοποίησης πληρωμής φόρου».
  • Μέσα από την προσωποποιημένη πληροφόρηση και την επιλογή «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».

Για οποιαδήποτε καταγγελία μπορείτει να επικοινωνείτε εδώ.

Μηλιός: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο κατάργησης του ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Δείτε τις οδηγίες του ΥΠΟΙΚ